Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ відбулася вчена рада

У  Херсонському державному університеті відбулося засідання вченої ради. Захід пройшов під головуванням Володимира Олексенка за участі ректора Олександра Співаковського, першого проректора Сергія Омельчука, проректорів, деканів факультетів, керівників структурних підрозділів та інших членів колегіального органу, – повідомив пресцентр ХДУ.

Першим питанням порядку денного розглянули законодавчі ініціативи трансформації вищої освіти в Україні. Заслухавши та обговоривши доповідь першого проректора Сергія Омельчука члени вченої ради одноголосно проголосували за проєкт рішення.

Ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив:

Зміни, які відбуваються у вищій освіті України – не відворотні. Херсонський державний університет як інституція, що прагне розвиватись, відповідати запиту суспільства на якісну освіту та бути тим, хто формує людський капітал зраненої Херсонщини, не може стояти в осторонь публічної фахової дискусії щодо трансформацій у вищій освіті. Саме тому сьогодні на засіданні вченої ради університету ми сформулювали спільну позицію нашої спільноти, вклавши її в документ, над яким працювала робоча група і який одноголосно підтримав колегіальний орган. Не обійшлось, звичайно, без дискусій, але це цілком нормальний процес, адже є розуміння наслідків від проєктування тих чи інших ініціатив на наявний досвід.

На мій погляд, це абсолютно збалансована позиція, де немає місця маргіналізму, а є чітке усвідомлення того, що триває зміна правил гри і вона має відбутись з урахуванням інтересів як суспільства так і Уряду, Міністерства освіти і науки України, міжнародних партнерів, так і університетів. Головне, щоб ці правила були прозорими, зрозумілими та єдиними для всіх.

Щодо створення ендавмент фонду Херсонського державного університету проінформував проректор з фінансово-господарської та науково-педагогічної роботи Максим Вінник. Він зазначив, що ендавмент-фонд (англ. endowment) – найбільш прозорий інструмент доброчинності. За визначенням це – цільовий фонд, призначений для використання в некомерційних цілях. Це сума коштів або цінних паперів у безстроковому фонді, який створюється на основі благодійних внесків від донорів.

Хто наповнює ендавмент фонд – надходження завдяки іміджу, репутації та бізнес-стосункам навчального закладу, надходження від фізичних, юридичних осіб та інших фондів, інші джерела.

Максим Вінник детально зупинився на чинниках задля створення, основних принципах, структурі, засновниках та ризиках ендавмент фонду ХДУ.

Заслухавши та обговоривши проректора Максима Вінника члени Вченої ради ухвалили рекомендувати розпочати процедуру створення Благодійного фонду.

Надалі члени вченої ради рекомендували кандидатури на участь у конкурсі на члена-кореспондента НАН України:

  • кандидатуру Олександра Ходосовцева на участь у конкурсі на члена-кореспондента НАН України (відділення загальної біології зі спеціальності «популяційна екологія»);
  • кандидатуру Володимира Песчаненка на участь у конкурсі на члена-кореспондента НАН України (відділення інформатики).

Про підсумки наукової і науково-технічної діяльності Херсонського державного університету за 2023 рік доповів перший проректор Сергій Омельчук. Він детально зупинився на пріоритетних завданнях та висвітлив узагальнені підсумки наукової і науково-технічної діяльності ХДУ за 2023 рік, зосередивши увагу на досягненнях. Також доповідач окреслив моменти, на яких варто сфокусувати та активізувати діяльність у майбутньому.

Заслухавши інформацію Сергія Омельчука присутні затвердили інформацію про наукову і науково-технічну діяльність університету за 2023 рік.

Також перший проректор доповів про надання науковим виданням грифа затвердження вченої ради ХДУ, зміну наукового керівника здобувачу третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, визнання результатів підвищення кваліфікації.

Наступним питанням присутні заслухали доповідь Тамари Мандич про фінансову основу діяльності Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених університету в 2024 році.

Тамара Мандич зазначила, що пропонований проєкт рішення включає статті витрат, що є потенційно можливими для цільової аудиторії Наукового товариства ХДУ, реальними для виконання та враховують особливості умов воєнного стану. Доповідачка наголосила, що пропонований проєкт рішення передбачає 140 000 грн. Окремо вона озвучила очікувані вимірювані результати.

Члени вченої ради підтримали проєкт рішення.

Проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова проінформувала про внесення змін до Положення про організацію освітнього процесу в ХДУ та нереалізовану частину діючих освітньо-професійних програм.

Заслухавши та обговоривши інформацію проректорки присутні підтримали проєкти рішень, запропоновані Дар’єю Мальчиковою.

До блоку питань проректорки з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алли Цапів увійшли:

  • рекомендація здобувачів освіти на отримання стипендій Президента України та Верховної Ради України та Верховної Ради України на ІІ півріччя 2023/2024 н.р. Кандидатури підтримали одноголосно.
  • реалізація програм міжнародної академічної мобільності здобувачами вищої освіти ХДУ (навчання здобувачів вищої освіти ХДУ протягом II семестру 2023/2024 н.р. в Поморському університеті м. Слупськ (Республіка Польща) за Програмою «Подвійні дипломи»).

Заслухавши звіт та обговоривши інформацію проректорки присутні підтримали запропоновані кандидатури.

Також у ході вченої ради присутні затвердили склад приймальної комісії ХДУ на 2024 рік.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Студентка ХДУ взяла участь у розробці проєкту з відбудови освіти після деокупації

ХДУ разом з партнерами реалізує міжнародний проєкт із цифровізації університетів

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН