Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Під керівництвом професора ХДУ Олександра Черемісіна надруковано книгу про окупацію та визволення Херсону

Про це повідомив Олександр Співаковський, ректор ХДУ.
“Вітаємо доктора історичних наук, професора кафедри історії, археології та методики викладання Херсонського державного університету Олександра Черемісіна з виходом з друку книги «Літопис цивільного спротиву Херсона у вимірах повномасштабної агресії росії проти України у 2022 році» у видавництві «Українська книга»!”, –  зазначив Олександр Співаковський.
У лютому 2023 року було створено науковий колектив, до якого увійшли дослідники факультету психології, історії та соціології ХДУ, колеги з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, представники влади та громадські діячі. Науковці розпочали реалізацію науково-дослідної роботи «Окупація та визволення Херсону: Антонівський міст, Бузковий гай, героїзм цивільного спротиву» (державний реєстраційний номер 0123U101941) під науковим керівництвом професора Олександра Черемісіна.
“До першої річниці визволення Херсона було задокументовано 27 інтерв’ю з херсонцями, котрі були безпосередніми учасниками подій. Згадую, як сам давав таке інтерв’ю, дуже складне завдання. Деякі події стираються з пам’яті, щось переосмислюється з часом, тому так важливо було зробити це дослідження по гарячих слідах, зафіксувати деталі, які допоможуть у подальшому писати правдиву історію спротиву. Кожний учасник дослідження має свій досвід, погляди, національність, віросповідання, але спільна біда всіх об’єднала”, –  каже ректор ХДУ.
Усні історії реконструюють минулий час в усій своїй репрезентативності, ураховуючи й ті моменти, які слабко задокументовані, не потрапили в об’єктиви відеокамер і не збереглися на фотографіях. Саме в такий спосіб можна передати всю повноту драми, пережитої херсонцями, задовольнити запит суспільства на справедливість, наблизитись до відповідей на хвилюючі всіх питання.
“У цьому є мета Херсонського державного університету – професійно, з наукової точки зору документувати події. Важливо, що ініціатива була підтримана. Гарною нагодою стала можливість долучитись до міжнародного проєкту «Документування досвідів війни»”, – зазначив Олександр Володимирович.
Олександр Черемісін отримав дослідницьку стипендію в Центрі міської історії, яку інституція надає за підтримки Фонду Кербера / Körber-Stiftung (Гамбург, Німеччина).
Дослідження 27 листопада 2023 року отримало гриф вченої ради Херсонського державного університету, а зараз вже маємо друкований варіант видання.
“Як ініціатор цього проєкту вдячний професору Олександру Черемісіну, деканесі факультету психології, історії та соціології Ірині Шапошниковій, членам робочої групи, херсонцям, які погодилися свідчити, міжнародним партнерам, рецензентам, видавництву! Ми не зупиняємось, продовжуємо досліджувати події війни, окупації, спротиву, визволення, бо вважаємо це однією з місій університету, нашим внеском у творення сучасної історії України та Херсонщини.”, – підсумував Олександр Співаковський, ректор ХДУ.
 Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН