Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Окупаційною владою викрадено з художнього музею Херсона відому картину Івана Старенкова “Терція”

“Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Рівно рік тому, 7 листопада 2022 року музей вперше надав докази того, що вкрадені окупантами твори опинилися в Криму, в Центральному музеї Тавриди. Сьогодні представляємо сімдесяту роботу, яка незаконно перебуває у цьому кримському музеї і яку вдалось ідентифікувати. Вона кілька разів потрапила в кадр в окупантського сюжету пропагандистських псевдо-новин, який знімався в Центральному музеї Тавриди і вийшов в ефір на початку вересня 2023 року”. – повідомили в Херсонському художньому музеї.
✅Іван Старенков (1955-2010). Терція. 1996. Полотно, олія.
Іван Старенков — представник Херсонської плеяди живописців, який починав свій творчий шлях на початку 1990-х років. Тоді молодий художник-нонконформіст привносить в дещо провінційний характер офіційного мистецтва регіону ноту свіжості та нестандартний підхід. Його свідомість прагне нових тем, уникнення реалістичної трактовки, використання навіть певної фантасмагорії. Картина «Терція» була написана трохи пізніше і є однією з його найкращих творів. Доторкнення до релігійної тематики, заглиблення у світ духовних речей допомагає художнику передати інший вимір реального світу. Три ченця виконують терцію, а може, вони і є цією терцію, тризвуччям, що лунає в комічному просторі. І самі ченці зображені автором наче космонавти або прибульці з інших світів, а може — просто святі люди, хоча це одне і теж саме на землі. Образи ченців сповнені енергій світла, які розкидані, наче проміні, по їхніх одежах, а навколо голів, наче захисні скафандри для дихання, — білі німби. Густі кольорові плями, переривчасті мазки, які використовує художник для втілення свого задуму, вдало передають експресію образного ладу картини.
“Викрадення музейної колекції, в тому числі цієї роботи херсонського митця, є черговим свідчення злочину росіян проти культурної спадщини України. Попри їхні безглузді та бездоказові заяви, що херсонські музеї пограбували не вони, а “британські спецпризначенці”, факти засвідчують зворотне. Та й офіційній російські джерела визнають, що саме окупанти доклали руку до так званої «евакуації» більшої частини експонатів з херсонських музеїв.
А ми продовжуємо збирати докази та ідентифікувати вкрадене. Далі буде”, – додали в дописі музейники.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН