Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Окупанти викрали з Херсонського художнього музею відому картину «Козаки в степу» Сергія Васильківського

У цей день, 19 жовтня (за старим стилем 7 жовтня) 1854 року народився один з найпопулярніших українських художників кінця XIX – початку ХХ сторіччя Сергій Васильківський.
Він починав свій творчий шлях у Харкові, мав музичні здібності, добре співав та грав на бандурі, з юних років захоплювався легендарною українською історією, проте став художником. Деякий час він жив у Франції та подорожував Європою.
Повернувшись до України, Васильківський став автором лірико-епічніих пейзажів, жанрових картин, історичних творів. Патріотична тема увійшла в його полотна образами національних героїв — запорізьких козаків, оборонців південних кордонів Країни. У своєму творі «Козаки в степу», яка є варіантом його найвідомішої картини «Козаки в степу. Сторожа Запорозьких вольностей» (1890), він зобразив постаті двох вершників на тлі квітучого південноукраїнського степу, вкритого скіфськими курганами.
Васильківський старанно розробляє колір, передає просякнуте сонячним промінням прозоре небо, безмежний степ, що зеленіє різнотрав’ям, та на обрії ніжно-блакитний Дніпро.
“Грабуючи на початку листопада 2022 року Херсонський художній музей, окупанти забирали в першу чергу твори з постійної експозиції, серед яких були і «Козаки в степу» Васильківського. Визначити місцезнаходження цієї роботи українського художника не вдалось. Можливо, вона перебуває у сімферопольському Центральному музеї Тавриди разом із основною частиною викраденої музейної колекції. Але це не факт”, – зазначили в Херсонському художньому музею.
Возможно, это изображение 3 человека и текст
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН