Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Про мародерство російських військових у Херсоні написало іспанське видання

ВОНИ БАНДИТИ” – про мародерство росіян в Херсоні пише іспанський часопис “El Mundo”.

У статті “Кістки, картини та єноти: російське пограбування Херсона” зафіксовано багато “подвигів” грабіжників і мародерів з-за поребрику, нижче — переклад фрагменту статті про пограбування Херсонського художнього музею
Напад московських військових на культурну спадщину Херсона досяг апогею з пограбуванням місцевого Художнього музею, розташованого неподалік Краєзнавчого музею та міської наукової бібліотеки. Згідно з підрахунками ЮНЕСКО, до списку щонайменше 200 культурних об’єктів, зруйнованих або пошкоджених російськими військами з початку вторгнення, будуть включені ще три.
51-річна Ганна Скрипка стала свідком масової крадіжки колекції з першого з цих приміщень, яким вона опікувалась після втечі директорки музею Аліни Доценко з Херсона у травні. За її словами, за російською операцією спостерігали чеченські бойовики та ціла команда співробітників з інших музеїв сусідньої країни, які прибули, щоб через живі ланцюги вилучити понад 10 000 творів мистецтва, які вони забрали. Контраверсійна дія є відсиланням до історії. Останніми грабіжниками цього приміщення були військові нацистської Німеччини.
«Це почалось 31 жовтня і тривало до 4 листопада. Вони вкрали у нас 80 відсотків колекції», — каже вона, проходячи через елегантну споруду з десятком залів, збудовану в імперську епоху. Однак наліт стався, коли роботи були зібрані на першому поверсі будівлі, оскільки на інших проводилися ремонтні роботи.
Винні у крадіжках заповнювали по дві вантажівки на день, а їх супроводжували місцеві співробітники, зокрема співачка, яка змінила Аліну Доценко на посаді вищого керівництва культурного закладу, вони розповідали, які «найцінніші роботи», наголошує Скрипка.
В одній із кімнат досі зберігаються десятки олійних картин, які росіяни проігнорували, привласнивши роботи таких відомих художників, як француз Ніколя Туссен, німець Август фон Байєр, голландець Пітер Лелі та багато інших художників Російської імперії. Херсонський музей був одним із найзначніших на півдні країни. Його колекція скоротилася до 20%, розповідає працівниця картинної галереї. Дві кімнати, які вона показує, абсолютно порожні. «Звідси винесли все. Також викрали тисячі ікон і графічних творів», – додає вона.

Через кілька днів російські соцмережі почали поширювати фотографії надходження тих самих творів мистецтва до музею в українському місті Сімферополь, що в підконтрольному Росії Криму.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН