Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

За 16 днів артисти херсонського театру представили виставу про окупацію глядачам у 7 містах

Гастролі Херсонського театру: 8 показів у 7 містах

Протягом 16 днів артисти Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша гастролювали країною з виставою «Лишатися (не) можна…».

Для того, щоб вирушити в тур, члени команди з’їхались із різних куточків України: з Херсона, Кривого Рогу, Києва, Івано-Франківська, Одеси та Житомира.

Виставу про життя в окупації та виїзд на підконтрольну Україні територію показали в 7 містах 8 разів. Окрім того, перед кожною виставою актори спілкувались із пресою, а після – обговорювали побачене з глядачами.

У складі команди були: режисер – Євгеній Резніченко, актори – Римма Зюбіна, заслужені артисти України Руслан Вишнивецький та Сергій Михайловський, Євгенія Кірсанова, Олена Пасько, Валерій Гайфуллін та Ангеліна Павлюк; директор театру Куліша, народний артист України Олександр Книга; координаторка проєкту Олена Мудра; відеооператор Максим Прудкун; звукорежисер В’ячеслав Новосад; художник по світу Олександр Мельниченко; адміністратор Роман Мисак та інші.

Актори про тур: «Ми переживали разом повітряні тривоги під час вистави і прильоти в деяких містах. Ми жодного разу не посварилися, не збилися з графіку. Ми в нашій виставі розповіли лише 5 історій, але найстрашніші історії життя в окупації ми ще почуємо після нашої Перемоги і звільнення всіх наших територій».

Покази пройши в Миколаєві, Кропивницькому, Черкасах, Києві, Житомирі, Івано-Франківську (2) та Львові. Всі вони були безкоштовними, але за попередньою реєстрацією. В Івано-Франківську та Львові аншлаги збирались за лічені години – команда тільки-но публікувала форму, як охочі почали реєструватися. Тому ми вирішили провести додатковий показ.

Олександр Книга ділться враженнями після першого показу: «Багато херсонців. Ми відчуваємо, як саме вони реагують на те, що відбувається на сцені. А там ми знову переживаємо жахіття окупації, спротив, порятунок і виїзд на підконтрольну Україні територію. Під час останньої сцени вистави звучить повітряна тривога, та овації не стихають. Ми встигаємо обійнятися з глядачами, спускаємось разом в укриття і ще довго відповідаємо на їхні питання».

Серед глядачів було чимало внутрішньо переміщених осіб з півдня та сходу країни. Вони ділились враження після вистави та залишались на обговорення, навіть якщо показ затримувався через тривогу.

Глядачка Юлія Рудишина: «Ваша сповідь «Лишатися (не) можна…» залишилась назавжди, викарбувалась на душі – дякуємо за таку щиру розповідь та творчість. Це вистава-розповідь про життя в оккупації. Витава-крик. Вистава-біль. Вистава-надія. Вистава про спротив та віру в свою країну».

Глядачка Юлія Горда: «Потужно, всім акторам вдячна за емоції, документальні речі потрібні, аби розуміти,  що відчувають ті, які досі в окупації , в полоні, ті, чиї родичі пропали…»

Глядачка Наталя Ковальчук: «Навіть після закінчення вистави “Лишатися (не) можна” Херсонського театру імені Миколи Куліша ще довго не можеш видихнути. На сцені не гра,  а реальні історії реальних людей про перші дні/місяці окупації Херсона. Дві години поспіль я не дивилася, я проживала разом з акторами, які грали самі себе».

Артисти обіймали глядачів і витирали сльози та щоразу під оплески виносили прапор і кричали: «Херсон – це Україна».

Гастрольний тур відбувався у межах проєкту «Ми не хотіли виїжджати…» за підтримки Українського культурного фонду.

Гастролі закінчились. Наразі члени команди роз’їхались по домівках та з нетерпінням чекають, коли нарешті зможуть показати виставу в рідному Херсоні!

 

Фото: Вадим Гнідаш

 

#театр_Куліша #ми_вдома #запідтримкиУКФ

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН