Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ науковець університету Мічигану (США) провів відкриту лекцію, присвячену питанням геноциду

Новостворений освітньо-культурний Hub Херсонського державного університету тільки-но відкрився, а вже відбулися перші заходи. Серед них – відкрита лекція «Злочин геноциду: історичні аспекти, меморіальні закони та політичні дискусії в Україні», – повідомляє пресцентр ХДУ.

Лекцію прочитав Юрій Капарулін, доцент кафедри національного, міжнародного права та правоохоронної діяльності ХДУ, запрошений дослідник та лектор Центру Вайзера з дослідження Європи та Євразії, Університету Мічигану (США).

«Юрій Валерійович – наш викладач, який зараз знаходиться в Сполучених Штатах Америки, де реалізує свій персональний науковий ґрант. Ми цим дуже пишаємося, тому що це популяризація наукової, міжнародної діяльності, це й історичні дослідження, які сьогодні, дійсно, актуальні. І це ще раз підкреслює той наратив, що, не зважаючи на те, чи українці знаходяться в Україні, чи поза її межами, важливим є те, що вони говорять, як вони це роблять, як себе позиціонують, як відверто і щиро розповідають про ті злочини, які зараз кояться в Україні. Думка про українців формується, насамперед, на основі того, як позиціонують себе самі українці!», – зазначила проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Алла Цапів.

Також проректорка наголосила, що, як би важко зараз не було, але українці, зокрема освітянська та наукова спільнота, продовжує свою роботу, продовжує згуртовуватися і, не зважаючи на будь-які відстані, готова імплементувати, популяризувати важливі знання та дослідження.

Андрій Соловйов, декан факультету бізнесу і права ХДУ, додав:

«Я гордий тим, що Юрій Валерійович представляє у США не тільки наш університет, а й факультет. Він є одним з провідних науковців та співробітників факультету бізнесу і права. І хоча виконує свою роботу далеко за океаном, але є частиною нашого колективу».

Сам же викладач – Юрій Капарулін – зазначив, що для нього важливо зберігати зв’язок із нашими студентами, колегами, навіть попри відстань. Також він висловив переконання, що новий освітньо-культурний простір, на базі якого проходить лекція, стане гарним осередком для спілкування та розвитку всіх: і студентів, і викладачів.

Лекція, яку він прочитав, має назву «Злочин геноциду: історичні аспекти, меморіальні закони та політичні дискусії в Україні». Під час виступу науковець зупинився на декількох аспектах власного дослідження.

«Як ви знаєте, поняття «геноцид» стало ще більш широковідомим з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До цього цей термін ви могли чути в різних контекстах: коректних або некоректних, у часи ковіду і під час характеристики якихось соціальних криз. Сьогодні поговоримо про те, в якому контексті ми в Україні вживаємо це поняття, яке місце воно займає у сьогоднішній нашій законодавчій і політичній системі», – зазначив Юрій Капарулін.

Також викладач розповів, що читає для американських студентів спеціальний курс, присвячений злочинам геноциду в історії України ХХ-ХХІ століть:

«Таким чином я доношу до них всі складнощі нашої історії, актуальні питання, повʼязані з сучасною війною Росії проти України».

Зазначимо, що у межах виконання персонального ґранту Юрій Капарулін викладає курси для бакалаврів та магістрів ХДУ. Тож всі, кого зацікавила висвітлена сьогодні тема, матимуть можливість записатися і відвідати безкоштовний курс лекцій вже у наступному семестрі.

Захід проходив у змішаному форматі та об’єднав понад 80 учасників. Серед них студенти і викладачі Херсонського державного університету, інших ЗВО Херсона та Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника.

                    

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН