Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як живуть херсонці в оселях після затоплення: історія родини Петросюк (відео)

Життя під обстрілами

Кілька місяців тому в цьому дворі стояла вода глибиною 5 метрів. Пані Валентина хвалиться городиною, яку засадила попри обстріли та власну біду. Нині її оселя виглядає жахливо – зруйновані стіни, стійкий запах мулу  та потоплена техніка. Разом з чоловіком наводять тут лад та прибирають наслідки підтоплення. Заходити в кімнату, яка раніше була затишною спальнею, жінці складно, вона ледь стримує сльози.

Це наша спальня. Я не знаю навіть як людям робити тут ремонт. Я боялася, боялися волонтери. Один держав оце щоб не обвалилося, а начнуться дощі, начнуться холода – все буде валиться. Всі труби, батареї, світло, – все перевернулося, – розповідає Валентина Петросюк. – Холодильник біля дверей був, мебель, у нас було всьо для життя. Стінка дуже красива, кондиціонер, все що необхідне. Ми прожили з чоловіком от уже 54 роки».

6 червня, коли росіяни вчинили теракт на Каховській ГЕС, подружжя Петросюк знаходилося вдома у Корабельному районі. Про те, що йде «велика вода» дізналися не одразу, тож поспіхом встигли взяти лише документи та ліки. Коли вперше зайшла до будинку після потопу – побачила що меблі та техніка догори дригом. Все нажите майно – було знищене.

Подружжя прихистили у себе рідні, які мешкають в іншому мікрорайоні. Кожного дня Валентина разом з чоловіком маршруткою приїздять додому аби врятувати вцілілі речі.

«Кожен день тут вибухи і стріляють. Хочеться миру і спокою. Може допоможе хтось нам. І дуже важко морально, ми вже не видержуємо. То окупація, то тепер отака біда», – продовжує розповідь Валентина Петросюк.

Валентина каже – значну допомогу надали волонтери та місцева влада: одяг, постіль, продукти , фізична та матеріальна допомога. Оселя Олександра теж постраждала від підтоплення, однак він не опустив руки та ще й допомагає іншим. Каже, намагаються забезпечити найважливіші потреби «Люди питають у нас, якщо щось є – привозимо роздаємо. Щас водичка, на тій неділі була постіль. Що людям потрібно – все допомагаємо.  В нас списки є. Ми знаємо,  хто тут живе і кому що потрібно. Люди питають якусь хімію, матраци,  ліжка, розкладушки», – каже Олександр
волонтер.

Окрім цього,  постраждалі від підтоплення можуть отримати і фінансову допомогу, кажуть в Корабельній районній раді. Ці кошти можна буде витратити на придбння будівельних матеріалів та сплату ремонтних послуг. На сьогоднішній день вже виплачено допомогу майже 500 п’ятистам особам. Загальна сума виплат становить більше 2 мільйонів гривень.

Херсонщина.

Автор – команда інформаційного видання  «Український Південь».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН