Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Хто в окупації організовував роботу Центрального ринку в Херсоні

Херсонський міський суд почав розглядати кримінальну справу щодо п’ятьох осіб, які при окупантах працювали у підприємстві “Центральний ринок”. Їх звинувачують у колабораційної діяльності та пособництві державі-агресору. Фігурантам справи загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Медіаплатформа “Вгору” підготувала деякі подробиці про колаборантів.

На лаві підсудних мали сидіти колишні: директор Олександр Питомець, заступник директора Олександр Пилипенко, завідувач господарством Рзаєв Рза Магсад огли, головна бухгалтерка Катерина Старінець та контролер Володимир Берсан.

Проте троє з них – директор, заступник директора та головна бухгалтерка втекли разом з окупантами й переховуються десь на тимчасово непідконтрольній території України. Їх оголошено у міжнародний розшук, а судовий процес поки проходитиме заочно.

Що стосується завідувача господарством та контролера, то вони залишилися у звільненому Херсоні. Правоохоронці затримали обох 15 лютого 2023 року. Рзаєв Рза Магсад огли наразі перебуває на волі, – заплатив заставу 53 680 гривень. Володимир Берсан утримується у Миколаївському слідчому ізоляторі.

Підприємство “Центральний ринок” належить Херсонській обласній спілці споживчих товариств. Рішення про призначення директора ринку приймає голова правління спілки.

До червня 2022 року підприємство продовжувало працювати за українським законодавством, керівництво відмовлялося переходити на російські “рейки”. Але, за свідченням голови правління Херсонської обласної спілки споживчих товариств Валерія Шахунова, окупаційна влада змусила його 23.06.2022 призначити нового директора – Олександра Питомця. А той одразу почав запроваджувати правила країни-загарбниці.

окупований Херсон, літо 2022 року, Центральний ринок

За матеріалами слідства, Питомець переоформив підприємство за російським законодавством, зареєстрував в окупаційній податковій службі та відкрив рахунки в одному з російських банків. Співробітників ринку поставив перед “фактом”: Росія тут назавжди, тому пишіть нові заяви про прийняття на роботу в російському підприємстві “Центральный рынок”. Хто не погоджувався – виганяв, а на їх місця набирав інших, “лояльних”. А також разом із підлеглими змушував підприємців розраховуватися за оренду та продавати товар виключно російськими рублями.

Цікаво, що до окупації Олександр Питомець теж керував ринком, але іншим.

У 2018 році був директором міського комунального підприємства «Херсонський комунальний ринок», зареєстрованого за адресою вул. Старообрядницька (колишня Комсомольська), будинок 16. КП підпорядковувалося кілька майданчиків, у тому числі – ринок на Привокзальній площі, 1. Так ось, 05.07.2018 р. правоохоронці схопили цього директора на отриманні хабаря – вимагав з підприємця 300 доларів США за укладання договору оренди торговельного місця. Питомця спочатку з посади відсторонили, а потім й звільнили.

До речі, за тією ж адресою, вул. Старообрядницька, 16, зареєстровано обслуговуючий кооператив “Комунальний ринок”. У державному реєстрі підписантом ОК значиться ексдепутат Херсонської міської ради Дмитро Больбот – соратник колишнього херсонського мера, колишнього народного депутата, депутата Херсонської міської ради й гауляйтера Володимира Сальдо. За даними Руху “ЧЕСНО”, Дмитро Больбот був при Сальдо відповідальним за бізнес та ринки у Херсоні. І саме він, як представник російської влади, 23 червня минулого року представив працівникам та орендаторам “Центрального ринку” Олександра Питомця як нового директора.

окупований Херсон, літо 2022 року, Центральний ринок

Першим з фігурантів цієї кримінальної справи погодився написати відповідну заяву про прийняття на роботу Олександр Пилипенко. Якого 30.06.2022 р. Питомець призначив своїм заступником. Саме він, за свідченням інших працівників ринку, контролював збір коштів з орендаторів та наповнення рублями каси підприємства.

Володимир Берсан прийшов працювати контролером до Питомця  06.07.2022 р. Чоловік збирав з підприємців кошти за оренду приміщень та майданчиків на території  ринку й передавав їх у касу. Після звільнення Херсона залишився в місті та влаштувався на роботу головним спеціалістом у справах дітей виконавчого комітету Суворовської районної ради.

За його словами, він не співпрацював й навіть не спілкувався з окупаційною владою і ніяких активних дій не вчиняв. Пішов працювати на ринок вимушено, адже через російську агресію втратив роботу, не мав засобів для існування, а у нього на утриманні – дружина та неповнолітня дитина.

Центральний районний суд м. Миколаєва ухвалив чоловікові запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом вийти на волю під заставу 53 680 гривень. Але правоохоронці оскаржили це рішення в апеляційному суді, який призначив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення застави.

Також старший слідчий у погоджені з прокурором клопотав  про відсторонення Володимира Берсана від посади головного спеціаліста у справах дітей виконавчого комітету Суворовської районної ради м. Херсона. Але у задоволенні клопотання відмовлено. На думку суду, правоохоронцями не доведено, що потреби досудового розслідування виправдовували таке втручання в права та свободи людини.

окупований Херсон, літо 2022 року, Центральний ринок

Ще двох людей, головного бухгалтера та завідувача господарством, Питомець “оформив” в один день, 26.08.2022 р.

Головною бухгалтеркою стала Катерина Старінець. Жінка допомагала перелаштувати бухгалтерську програму на російські зразки, складала та підписувала податкові декларації з податку на прибуток за російським зразком, забезпечувала ведення бухобліку за російським законодавством, отримувала з каси зібрані контролерами гроші та передавала заступнику директора з комерційної діяльності Олександру Пилипенку.

А Рзаєв Рза Магсад огли й до окупації працював завідувачем господарства “Центрального ринку”. За його словами, продовжив працювати на посаді, аби люди могли збувати свою продукцію, заробляючи на життя, а інші – придбати її, оскільки багато продуктових магазинів  зачинилося. Крім того, змушений був заробляти на існування та утримання родини (є дружина та донька). Адже у нього проблеми з серцем, мав інфаркт, потрібно постійне лікування.

Центральний районний суд м. Миколаєва призначив чоловіку, як і його колезі контролеру Володимиру Берсану, запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом вийти на волю під заставу 53 680 гривень.

Правоохоронці також подали апеляційну скаргу, просили визначити тримання під вартою, без права застави. Проте поки справа дійшла до її розгляду, Рзаєв Рза Магсад огли встиг заплатити 53 680 гривень й вийшов на волю. Тож правоохоронцям відмовили в оскарженні рішення суду першої інстанції.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН