Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська криміналістка перейняла досвід японських колег в ідентифікації жертв катастроф

Херсонська криміналістка Оксана Запорожченко, яка документує воєнні злочини росіян, перейняла досвід японських колег в ідентифікації жертв катастроф під час відрядження до Токіо та Фукусіми.

Нещодавно найдосвідченіші криміналісти Національної поліції України з різних областей побували з 10-денним ознайомлювальним візитом у Японії в межах проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною». У складі української групи була і начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУНП в Херсонській області підполковник поліції Оксана Запорожченко.
Усі запрошені фахівці нині задіяні у документуванні воєнних злочинів росіян на деокупованих територіях, тож за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН), уряду Японії та на запрошення Агентства Національної поліції Японії українські криміналісти вивчали досвід японських колег щодо сучасних методів та технологій проведення ДНК-досліджень, а також ідентифікації жертв катастроф, спричинених землетрусом та цунамі.
Як зазначає підполковник поліції Оксана Запорожченко, японські колеги мають чималий досвід в ідентифікації масових жертв після того, як 11 березня 2011 року у регіоні Тохоку, що у Північно-Східній Японії, стався 9 бальний землетрус. Він призвів до цунамі, масштабних руйнувань та масових смертей цивільного населення. Велика вода спричинила аварію на АЕС у префектурі Фукусіма, через що довелося у короткий термін евакуювати десятки тисяч людей та усувати наслідки катастрофи.
В рамках візиту українські криміналісти відвідали префектуру Фукусіма та місто Токіо, де місцеві поліцейські поділилися інформацією, як вони допомагали постраждалим від землетрусу та цунамі, в тому числі й психологічно, як захищали людей від радіації внаслідок аварії на АЕС, як проводили ексгумацію масових поховань та забір доказів, як ідентифікували тіла людей, які загинули під завалами будівель чи внаслідок утоплення.
Найбільше херсонську криміналістку вразила технічно сучасна поліцейська дільниця в місті Токіо, де місцеві поліцейські ознайомили українських правоохоронців з особливостями розслідування злочинів різних категорій та запросили до участі у практичних заняттях. Цікавою та корисною була інформація по наданню психологічної підтримки людям, які залучені до ліквідації наслідків катастроф та самим постраждалим.
Також Оксана Запорожченко відвідала Науково-дослідний інститут судових експертиз у місті Фукусіма, там українським криміналістам продемонстрували особливості проведення експертиз та досліджень, зокрема аналізу ДНК, в лабораторних умовах та в зоні техногенної аварії.
Японські колеги активно цікавились роботою наших криміналістів на місцях воєнних злочинів, тож Оксана Запорожченко разом із колегами ділилась тим досвідом, який вони напрацювали за час документування злочинів росіян на деокупованих територіях Херсонщини, коли виявляли катівні, де в нелюдських умовах тримали проукраїнськи налаштованих громадян, знаходили жахливі знаряддя знущань над людьми, коли виявляли місця масових поховань мирних жителів, вбитих російським військовими, а також коли документували смертельні для людей та довкілля наслідки підриву ворогом Каховської ГЕС.

Головна криміналіст Херсонщини зазначає, що хоча поїздка носила більш ознайомлювальний характер, але допомога та підтримка партнерів була вкрай важливою, вона дала їй дуже багато нових знань, якими Оксана Запорожченко поділиться з колегами та застосовуватиме у своїй практиці для більш ефективного документування воєнних та інших тяжких злочинів на територіях, постраждалих від війни.

Поліція Херсонської області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН