Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Водоочисну портативну систему доставили волонтери у села Козацьке та Веселе

В селищах Козацьке та Веселе, в 5 км від греблі Каховської ГЕС та лінії фронту, без світла, газу, зв’язку та води, під щоденними обстрілами, переживши окупацію, люди долають наслідки підтоплення і намагаються вирішити проблему гострої нестачі питної води.  Допомогти в цьому може водоочисна портативна система – її сюди доставили волонтери БО «БФ «Help For Ukraine».

 

Відкритий забір води для питних потреб тут обмежений. І не лише тому, як Козацьке та Веселе, напряму залежали від Каховського водосховища.

Навпроти – окупована територія… На визволеній – майже пустка: в Козацькому з понад 4000 залишилося лише 290 осіб, у Веселому – десь із 280. І їм потрібна допомога.

Кожен рух людей із нашого боку провокує шквальний мінометний вогонь та артилерії. Тут не ходять, а пересуваються похапцем. І медики не їздять на виклики. І сирен тут нема. Тому ті, хто лишився, без потреби не виходять зі сховку, бо не знають, коли прилетить… Бензин – найбільший дефіцит. Тут його не купити, а їхати до Херсона ризикне не кожен через обстріли. Газ є тільки в частині будинків.

«Ми маємо гарантований варіант вирішення проблеми гострої нестачі питної води, – коментує президент фонду Степан Асланян. – Тому започаткували унікальний проєкт забезпечення їх мобільними водоочисними установками, за що дуже вдячні компанії ТОВ «Радомір» та ФОП Вихованець Б. О. Поки надано одну. Та сподіваємося, буде більше. Це – великий проєкт у перспективі навіть для великих міст».

Як добиралися – волонтери в деталі не вдаються – війна має свої правила. Зауважують єдине: немісцевих русня вичисляє досить швидко і накриває вогнем. Та дякують голові Миколаївської ОВА Віталію Кіму за допомогу в організації логістики, а гуманітарному штабу Херсонської ОВА – за сприяння гуммісії.

«В Козацьке та розташоване поруч селище Веселе допомога надходить нечасто через близькість до фронту, – додає віце-президент БО «БФ «Help For Ukraine» Вілен Фаталов. – Людям тут потрібно геть усе: не лише питна вода – так, вона досі тут потрібна – а й одяг, взуття, медикаменти – все, без чого неможливе нормальне проживання. Тому будь-яка допомога не буде зайвою».

Водоочисні портативні переносні системи дають іонізовану під -3000 мілівольт воду, яку бажано випити протягом першої години. Тоді вона має кращий ефект. Але з нею нічого не станеться, якщо вона стоятиме й тиждень. Підключити можна не лише від мережі, а й від акумуляторної батареї, що входить у комплект. Очищає будь-яку воду: і з річки, і з болота. Батарея має запасні запобіжники, переносна, легка, автономна. Може використовуватися як павербанк. Одна така установка дає 60 л чистої питної води за 1 годину. Тобто, 1 л – за хвилину. В будь-якій місцевості. Є набір запасних фільтрів, ключі до них, тест для води, окрема фільтрація тощо.

«Ми робимо все можливе для того, щоб на Херсонщині люди не просто мали питну воду, а живу, – розповідає засновник та інвестор компанії Сергій Веретельніков, – І не тільки на Херсонщині – наші установки вже є в житлових комплексах України і гарно себе зарекомендували. Ми співпрацюємо зараз із різними благодійними фондами, надаючи їх безкоштовно. Хоча вартість однієї складає 3,5 тис доларів, аналогічної американської – 10 тис дол. Наші установки не просто очищають, а й насичують воду воднем, даючи їй мінусовий заряд, а така вода, в свою чергу, дає енергію клітинам і виводить із організму токсини. Зауважу, що винахідник цієї установки і голова компанії – Борис Вихованець – нині захищає Україну в лавах ЗСУ».

Крім водоочисного обладнання, волонтери БО «БФ «Help For Ukraine» привезли допомогу в Козацьке та Веселе і від нових партнерів: ТОВ «Цар Хліб» – 500 батонів на два селища, від БФ «Беркат» – 320 упаковок рисової каші з овочами швидкого приготування.

Постійні партнери також попіклувалися про херсонців. Міжнародний фонд «Nova Ukraine» і мережа автозаправок OKKO – надали паливо для поїздки та мастило для генераторів, пастор Штефан Келлер із Німеччини – два генератори, БФ Patriot.ua – бутильовану воду.

Завдяки Оксані Улан із німецької фундації Medical e.V. мешканці Козацького та Веселого отримали дитячий, чоловічий та жіночий одяг (абсолютно нові футболки, спортивні костюми, чоловічі сорочки, спецодяг), в тому числі хімзахист, гумові чоботи та спецвзуття, нове взуття, респіратори, антисептики, медпрепарати, санітайзери, милиці, свічки, дезінфекційний розчин, вологі серветки, медичні маски і ноутбук.

«Українці не раз демонстрували всьому світові свою згуртованість, – підсумовує амбасадор фонду Євген Кошовий. – Волонтерська підтримка тут важлива для кожної людини. Бо війна – це трагедія нації, а не окремих родин. А повертаючи людям нормальні умови життя, ми даємо опору, віру і сили боротися далі за перемогу».

 

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН