Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підвищити ефективність артилерії: БО “Реактивна Пошта” створила мобільні СТО та штаб для артилеристів

Благодійна організація “Реактивна Пошта” презентувала два проєкти стратегічного значення для артилерії: мобільну станцію технічного обслуговування (МТО) для 406-ї окремої артилерійської бригади та мобільний штаб для секретного артилерійського підрозділу. Обидва проєкти створювались в координації з керівництвом бригад та відображають цільові потреби артилеристів.

Для втілення МТО Реактивна Пошта викупила зі зберігання в армії Данії військовий тягач IVECO, обладнаний краном-маніпулятором, та придбала додатковий причеп. На їх базі було встановлено 2 морських контейнери, які поштарі трансформували у ремонтну та шиномонтажну станції. За словами засновників благодійної організації Павла Нарожного та Дмитра Чуканова такий сервісний комплекс здатен закрити 90% ремонтних потреб артилеристів прямо на місці та кардинально змінить часові витрати на полагодження техніки.

“Рух — це життя. Коли наша техніка на ходу, ми можемо працювати, подавляти ворога. І зараз ми працюємо в такому інтенсивному режимі, що техніка не витримує. Ремонт і заміна шин — найбільша проблема. Якщо вона не вирішується, артилерія не стріляє”, – коментує замкомдив артилерійського дивізіону 406 бригади, який прибув на отримання МТО.

За словами полковника Баранова, на артилерію покладається 90% ураження ворога. Вона забезпечує ефективний наступ піхоти та є головною в обороні. Це складний механізм, і якщо хоч одна деталь припиняє свою роботу, усе інше стає на паузу. Тому надважливо працювати на випередження поломок – у цьому засновники Реактивної Пошти вбачають свою головну задачу.

МТО передбачає сервісне обслуговування, ремонт й шиномонтаж. Головною перевагою такого комплексу є його мобільність, а отже, й оперативність розв’язання задач. Кожен встановлений верстат чи інструмент продумано під конкретні цілі й проблеми, з якими щодня стикається артилерійська техніка. Тож, одна зі станцій має необхідне обладнання для виконання ремонтних операцій: кран-маніпулятор, евакуатор, станки для виготовлення деталей, пускозарядне приладдя, сварка, компресор тощо. Іншу станцію, що встановлена на окремому причепі, обладнано під шиномонтаж з балансувальним станком, бортувальним станком, компресором, обкаткою тощо.

“В деяких бригадах кількість колісної техніки – 70-80%, але в більшості це всі 100%. Дивізіон, для якого ми робимо цей проєкт, працює з західною зброєю, яка наразі є найефективнішою. В умовах бойових дій шини найпершими виходять з ладу, а заміна коліс потребує багато часу і ручної праці військових. МТО це +100% до можливостей відновлення західної артилерії, +150% швидкості ремонту техніки та 90% ремонтних випадків, вирішених на місцях.” – зазначає Дмитро Чуканов. Завдяки своїй мобільності станція може служити по всій ділянці відповідальності дивізіону, оперативно відновлюючи техніку.

Такою ж є й головна перевага другого проєкту Реактивної Пошти – штабу. Створений на базі армійської вантажівки, цей офіс на колесах повністю обладнано для стратегічних задач командування артилерійських бригад.

“Завдання штабу – планування операцій. Для цього потрібно обробляти розвіддані: відео, карти та інше. Роль артилерії у цій війні неможливо переоцінити, і ці операції кардинально впливають на хід війни. Відповідальність, яка лежить на офіцерах – колосальна. Адекватні робочі умови — це не розкіш, це необхідність, більш того для артилерії. Тож, ми зробили високотехнологічний штаб: робочі місця під комп’ютери та необхідна офісна техніка, старлінк, внутрішня комп’ютерна мережа, проєктор та місце для роботи з картами. Штаб абсолютно незалежний: може працювати до 6 годин без двигуна, генератора чи зовнішнього джерела живлення. Максимально належні умови для надважливої роботи.” – каже Павло Нарожний, співзасновник Реактивної Пошти.

Цей проєкт не тільки забезпечує планування й проведення військових операцій, а й уможливлює оперативність реагування. Та найголовніше – завдяки своїй мобільності ризик втрат серед нашого командування знижується.

Презентація обох проєктів відбувалась у два дні. У перший – для журналістів та меценатів, де засновники Реактивної Пошти Павло Нарожний та Дмитро Чуканов розповіли про потреби артилерії та познайомили присутніх з функціоналом проєктів, що закривають ці потреби. Наступного дня – для командування Ракетних Військ та Артилерії та представників бригад, яким Реактивна Пошта передала ключі від МТО та штабу.

Передачу проєктів засновники благодійної організації завершили словами: “Для нас велика честь співпрацювати з українською артилерією. Високі позитивні оцінки наших проєктів від РВіА та бойових офіцерів мотивують робити наступні проєкти швидше і потужніше”.

Реактивна Пошта — благодійна організація, яка опікується потребами українських ракетних військ і артилерії. Заснована двома айтівцями — Павлом Нарожним та Дмитром Чукановим у 2014, коли росія окупувала Крим. За 9 років роботи Реактивна Пошта все ще залишається єдиною БО в Україні, яка споряджає виключно артилеристів: від побутових та ремонтних задач до масштабних проєктів з підвищення боєздатності та комфорту підрозділів. Зараз на озброєнні ЗСУ не існує жодного Урагану, у якому б не було запчастин, поставлених Реактивною Поштою.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН