Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Поблизу Хортиці знайшли старовинний човен після падіння рівня води

У зв’язку із надзвичайною екологічною ситуацією і падінням рівня води у р. Дніпро внаслідок руйнації Каховської ГЕС під загрозою знищення опинилися численні пам’ятки історії та археології, які знаходилися на затоплених ділянках. Для їх виявлення та порятунку співробітники Національного заповідника “Хортиця” ведуть щоденний моніторинг прибережної смуги.

Під час чергового обстеження на раніше затопленій ділянці берега було виявлено довбаний човен, виготовлений з цільного стовбура дуба, довжиною майже 7 м. В минулому біля берегів Хортиці заходили подібні човни, які пов’язані з давньоруським поселенням на острові. Воно існувало з X по XIV cт. Такі плавзасоби використовувалися для риболовлі та інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ. Можливо і нова знахідка з тіє ж епохи. Згідно стану збереженості деревини можна припустити, що вік човна може сягати 500 років. Але більш точне датування стане можливе після проведення радіовуглецевого аналізу.
Човен був розмитий з піску та по частинах переміщений до реставраційного ангару. Зараз він потребує термінової консервації у спеціальному хімічному розчині та в подальшому реставрації, аби стати музейним експонатом.

Значна частина невідкладних робіт стала можливою за фінансової та технічної підтримки наших партнерів – мистецької ініціативи ДЕ НЕ ДЕ. Та, звичайно ж, нашої професійної команди.

Хортиця Національний заповідник 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН