Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Мешканець Криму брав участь у страті цивільних на Херсонщині

Слідчі поліції Херсонщини завершили досудове розслідування відносно державного зрадника, причетного до вбивства 7 цивільних громадян

Злочин стався в квітні минулого року на території тимчасово окупованого с. Правдине Білозерської територіальної громади. Вночі військові армії рф стратили 6 чоловіків та неповнолітню дівчину. Працівники поліції Херсонської області за процесуального керівництва обласної прокуратури встановили особу одного з військових, причетних до вчинення злочину. Ним виявився житель тимчасово окупованої АР Крим, який під час анексії перейшов на бік ворога та вступив на службу до армії рф. Йому було повідомлено про підозру в державній зраді та порушенні правил і звичаїв війни. Нині досудове розслідування завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Обвинуваченому загрожує довічне позбавлення волі.
Під час документування воєнних злочинів армії рф поліцейські від жителів деокупованого с. Правдине дізналися, що вночі з 11 на 12 квітня 2022 року військові рф в одному з будинків населеного пункту скоїли вбивство 7 цивільних громадян – 6 чоловіків та неповнолітньої дівчини. Проведеними після ексгумації тіл загиблих експертизами було встановлено, що двох потерпілих окупанти розстріляли, інші п’ятеро загинули внаслідок підриву боєприпасу.
Як повідомив заступник начальника обласного главку поліції Микола Вербицький, проведення досудового розслідування злочину було доручене працівникам відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини. Оперативне супроводження здійснювали співробітники управління карного розшуку, управління оперативно-технічних заходів та кіберполіції. Під час слідчо-розшукових заходів поліцейські, в тому числі з використанням можливостей аналітиків обласного главку, встановили особу одного з причетних до злочину окупантів.
Ним виявився командир підрозділу морської піхоти чорноморського флоту російської армії. Зловмисник народився в 1991 році, проживав на території АР Крим. Під час проведення анексії півострова фігурант зрадив інтересам України, перейшов на бік окупантів та вступив до збройних сил рф. Після повномасштабного нападу росії на Україну військовий підрозділ під командуванням зловмисника контролював ситуацію на тимчасово окупованих територіях населених пунктів Правдине та Миролюбівка Білозерської територіальної громади. Тут фігурант організовував заходи зі придушення проукраїнських настроїв у місцевого населення, становлення роботи незаконних органів окупаційної влади.

Зловмиснику було оголошено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1, 2 ст. 111 «Державна зрада» та ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Нині слідчі завершили досудове розслідування та за погодженням із обласною прокуратурою скерували обвинувальний акт на розгляд суду. Обвинуваченому загрожує 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН