Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Співробітники Нацпарку “Кам’янська Січ” підготували карту осушення Каховського водосховища на основі супутникових знімків

Карту опублікував на своїй сторінці у ФБ Ігор Йосипенко, засновник Благодійного фонду “Українці переможуть!”.
“Карта осушеного Каховського водосховища, підірваного російськими окупантами, була підготовлена та люб’язно надана фахівцями Національний природний парк «Кам’янська Січ».
Дніпро повернувся у межі старого русла, подекуди це просто струмки. На це важко дивитися. Коли бачиш, як на твоїх очах вмирає Каховське водосховище, то усвідомлюєш глибину злочину та цинізму російських окупантів, які підірвали Каховську ГЕС. Водосховище катастрофічно обміліло. Його дно нагадує нині космічні краєвиди, в яких приховується наша тисячолітня історія нашої України – від первісного ладу, скіфів, вікінгів – до козацьких часів. Історична назва місцевості – це Великий Луг”, – написав Ігор Йосипенко на своїй сторінці у фб. 
 На  Великому Лузі  зростали велетенські річкові плавні, зарослі листяним лісом, очеретом і рогозом. Вони займали площу понад 400 км². На цій території розміщувалися зимівники видатних козаків. Під час будівництва Каховської ГЕС було затоплено п’ять запорізьких січей. Це – Томаківську, Базавлуцьку, Нікітинську, Чортомлицьку та Нову (Підпільненську).
Тоталітарний режим намагався знищити нашу історію. Археологічні знахідки останніх днів вражають – зброя, козацькі човни, стародавні прикраси, кераміка, стародавні поселення, кладовища. Ці знахідки є надзвичайно цінними, бо показують правду про наше минуле. Перед науковцями відкриваються можливості дослідити історію, на основі старовинних мап та документів.
Великий Луг, що існував тисячоліттями, був надзвичайно родючим і мав найкращі пасовища. Нині – це сірий мул, який підсихає і тріскається, створюючи непривабливу картинку. Але природа візьме своє, я впевнений. Життя своє завжди повертає. І пройде небагато часу, декілька місяців – і проб’ється спочатку слабеньке стебельце травички, набираючись сили від води і сонця, а потім – відродиться потужна екосистема.
“Згадується прочитане, чому дивувався, як під час своєї мандрівки по Нижньому Подніпров’ю і тодішньому Великому Лугу давньогрецький історик Геродот був вражений казковою лісистою країною, яку він назвав Гілеєю, повною «різноманітнішими деревами». Із спогадів старожилів відомо, що на Великому Лузі «зростали могутні дерева, а через дикі хащі й бурелом неможливо було пробитись ані кінному, ані пішому. Вдивляючись у ці дні в сіру далину водосховища, бачачи, як зникають балки біля наших сіл, усвідомлюєш, що рішення щодо майбутнього водосховища повинно бути комплексним, зваженим, без революційних і тоталітарних рішень. Але це буде потім – після Перемоги, бо навіть дослідити сьогодні дно Каховського водосховища грунтовно неможливо, поки на лівому березі ті, хто чинить злочин проти природи, проти людей. Віримо в ЗСУ! Українці переможуть!”, – додав у дописі Ігор Йосипенко, опублікувавши карту старого русла Дніпра та світлини Каховського водосховища. 
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН