Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відомий науковець розповів про наслідки підриву Каховськи ГЕС: на Херсонщині повністю зміниться екосистема (відео)

Відомий науковець Євген Корж, кандидат географічних наук, доктор філософії, викладач ХДАЕУ тривалий час спостерігає за роботою Каховської ГЕС.

Для Херсонської облдержадміністрації він розробив 3 варіанти сценаріїв наслідків на навколишнє середовище у результаті підриву ГЕС.

Затоплення йде за варіантом 2: Усі шлюзи гідроагрегатів постійно повністю відкрито і надлишкові об’єми води за їх наявності переливаються через водозливині шандори у верхній частині греблі Каховської ГЕС.

В інтерв’ю журналістам інформаційного видання “Український Південь” Євген Корж розповідає, з якими наслідками і виклакми зіткнемося на десятиліття: солона вода у пониззі Дніпра, у верхній частині – засушливість, знищення унікальних видів рослин, тварин.

Вже сьогодні знищені гнізда птахів, місця побутування тварин, нерестовища.

Вода, як різко прийшла, так різко і піде.

Близько 20 років природа адаптувалася до діяльності Каховської ГЕС. тепер такі виклики на наступні 20 років. Крім негативного, є і позитивні тенденції .

 

“Натомість зазначимо, що великі витрати води у русловій мережі пониззя Дніпра навпаки є дуже сприятливими для «промивки» заплавних водойм, малих проток і прилеглих плавневих заболочених масивів у весняний період та очищення її від мулів, детриту й інших шкідливих органічних речовин, що накопичились у них впродовж багатьох десятиліть”, – зазначає Євген Корж.

В ефірі з журналісткою інформаційного видання поговорили і про кавуни на Херсонщині – вони будуть. Аграріям доведеся пристосовуватися до нових умов, відсутності води, міняти культури, втлювати нові технології.

Так поступово – це все змінить життя у сільських районах Херсонської області. Науковець зазначає, що струс для природи на рівні ядерного вибуху, за наслідками.

Відомий науковець Євген Корж  розповів про наслідки підриву Каховськи ГЕС: вони на рівні ядерного вибуху, – дивіться  повне інтерв’ю у відео інформаційного видання “Український Південь”.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН