Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський художній музей відзначає ювілей з дня відкриття

Пройшло 45 років з того часу, як було урочисто відкрито Херсонський обласний художній музей з нагоди 200-річчя міста. Це майже півстоліття, і сьогодні ми відзначаємо це свято в таких сумних умовах. Але незважаючи на це хотілося б ще раз згадати фрагменти нашої історії та її героїв.

Музей було відкрито на основі приватної колекції Марії Корніловської, яка заповіла її Херсону, та художньої частини колекції Херсонського краєзнавчого музею. Будівля, яскравий пам’ятник архітектури та історії, була передана спеціально під музей. І хоча його приміщення були не пристосовані, але ж атмосфера будівлі, її надзвичайна вишуканість і краса, створили для колекції необхідне обрамлення.
Перший директор музею Євген Подольський зробив чимало для закупки нових експонатів та перших кроків у справі музейництва. На посаді керівника його змінив Юрій Гук, який підтримав високий темп розвитку музею. Третьою очільницею музею стала Аліна Доценко, яка, віддавши музейній справі все життя, керує установою донині та гідно продовжує нести естафету служіння мистецтву. Вона відкривала сотні виставок, виступала на телебаченні та радіо, сприяла встановленню зв’язків музею з різноманітними інституціями, митцями тощо щодо організації виставок, передачі до фондів музею нових надходжень. Мала зв’язки з іноземними партнерами, здійснила відрядження до Англії, звідки привезла перші комп’ютери.
Якби не війна та пограбування, сьогодні наша колекція могла б нараховувати 14 000 предметів. Це твори, які географічно обіймали би весь світ, а хронологічно охоплювали чотири століття: ікони, живопис, скульптура, декоративні твори тощо, крім цього унікальний рамний фонд позаминулого століття і розкішна бібліотека рідкісних і цінних видань з мистецтва.
Бібліотекарка музею Галина Аксютіна — чудовий фахівець і надзвичайно добра людина, сьогодні у перших рядах рятувальників музею.
Беззмінний головний зберігач музею Надія Ваганова піклувалися колекцією багато років, сьогодні цю нелегку естафету у форс-мажорних обставинах героїчно виконує Ганна Скрипка.
Наші найкращі завідувачки відділом інформації Ольга Горельцева та Лариса Жарких плідно працюють над популяризацією творів мистецтва та просуванням рейтингу музею в Україні та світі.
Завідувачка відділом виставок, мистецтвознавця Лілія Вольштейн є пенсіонеркою, проте на її пам’яті багато художніх виставок, статей, інтерв’ю.
Згадаємо виставки японської гравюри, китайської кераміки, творів Миколи Реріха, текстилю Валерія Моругіна. Завдяки ініціативі директорки музею Аліни Доценко ми показали в Херсоні твори відомих метрів українського живопису — Анатолія Мельника, Володимира Сидоренка, Віктора Гонтарєва, Владислава Мамсикова, а також класиків українського мистецтва — офорти Тараса Шевченка та живопис Олександра Мурашка.
Наукові конференції та пошукова робота, лекторії та бесіди про мистецтво — внесок багатьох працівників музею, зокрема заступниці директора з наукової роботи Любові Корсакової, Владислави Дяченко, діяльність яких високо підняла роль музею як наукового закладу.
Ми вдячні нашим музейним доглядачам, які багато років охороняли музейні експонати, слідкували за порядком в залах, зустрічали наших гостей та відвідувачів, особливо Галині Ільницькій, Любові Поспелко, Кірі Петровій, Людмилі Клапиш і багатьом іншим. Значну роль виконують також і технічні працівники, зокрема мужній та майстерний інженер, а сьогодні заступник директора з господарської частини Ігор Русол, прибиральниця та самовідданий працівник Тетяна Воробкало.
Успіхи музею торкнулися багатьох галузей музейництва. Ми створили електронний каталог колекції. Випустили чудові книжкові видання про музейне зібрання, альбом про колекцію українського мистецтва, ювілейний альбом творчості Олексія Шовкуненка, маємо збірки матеріалів наукових конференцій про Георгія Курнакова, Давида Бурлюка, Михайла Андрієнко-Нечитайла, Миколи Скадовського тощо. Налагодили творчі зв’язки з багатьма іноземними посольствами та консульствами. Останнім кроком директорки музею Аліни Доценко став проект реконструкції будівлі музею та пристосування під сучасний музей, реалізацію якого зупинила війна….

Можна було б багато ще писати про музей та його героїв, наших дорогих працівників, але для цього знадобиться окрема книжка.

За матеріалами музею

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН