Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Під час окупації Херсона науковець сховав знайдені під час розкопок артефакти

Унікальну історію розповіли на сторінці Херсонського обласного краєзнавчого музею:

-Якби не війна, то на теренах Херсонщини зараз працювали б не сапери, а археологи. Саме так відбувалося з року в рік, адже херсонська земля багата на прадавні артефакти.

Ось і у 2021 році під керівництвом відомого українського вченого Олександра Симоненка за участі херсонського археолога Дениса Сікози відбулися три археологічні експедиції. Традиційно після наукової обробки результати розкопок передають до Херсонського обласного краєзнавчого музею. Але цього разу на заваді стали війна і окупація міста.

Денис Сікоза – молодий науковець, який досліджував знахідки, прийняв рішення вирватися з окупації. Вивезти археологічний матеріал через численні блокпости росіян було неможливо, кинути його напризволяще неприпустимо для справжнього патріота і фаната своєї справи.

Тоді Денис прийняв єдине правильне у той час рішення – заховати матеріали. У приміщеннях це робити було безглуздо. Ретельно запакувавши знахідки, Денис закопав їх у підвалі. Душа не знаходила спокою, адже вчений не знав, чи вдасться повернутися до міста у найближчий час, чи збережуться матеріали. Але херсонська земля, що щедро поділилася з науковцями скарбами, не підвела й цього разу. Все збереглося у цілості!

І ось зараз співробітники музею із захватом вивчають безцінні матеріали. Наш музей, варварські пограбований росіянами, знов наповнюється експонатами!

Про знахідки кожної з трьох археологічних експедицій 2021 року ми плануємо розповісти на нашій сторінці. А поки представляємо вашій увазі підготовку артефактів до «фотосесії» у музеї.

Світлини Ольги Гончарової

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН