Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

З Херсона вдруге вкрали ікону Георгія Переможця: музейники розповіли її історію

6 травня в Україні, як і в багатьох християнських країнах, вшановують пам’ять Георгія Переможця (Юрія Змієборця). Згідно з переказами, в цей день 304 року він прийняв мученицьку смерть за свою віру. Доля не дала молодому воїну стати талановитим полководцем, він помер у неповних 30 років, але його образ до наших днів залишається еталоном лицаря.

Серед ікон нижнього ряду іконостасу херсонського Свято-Катерининського собору, які зберігалися у колекції Херсонського художнього музею, також був образ Георгія Переможця. Розпис виконав живописець князя Потьомкіна Михайло Шибанов у 1783-1786 роках, обравши для ікони зовсім не найтиражованіший образ змієборця верхи на білому коні, який списом вбиває чудовисько — цей іконографічний сюжет був найбільш поширеним саме у ХVІ-ХVІІІ ст. Одухотворений благородний воїн зображений на повний зріст у важких обладунках зі списом в руці (така іконографія була більш властива ранньохристиянським та візантійським традиціям), його осяяні молитвою очі дивляться в небеса, шати подібні до античних. На цій картині-іконі, виконаній в академічній живописній манері, Георгій Переможець більше нагадує якогось світського воєначальника, аніж святого.

Ця херсонська ікона, як і інші твори Шибанова, викрадена вже вдруге. Наприкінці 1940-х років, після пограбування міста нацистами, їй вдалося повернутися до Херсону. Сподіваємось, що і російські мародери будуть вимушені віддати награбоване законним власникам. Адже як би не було складно, наші славні ЗСУ невідворотно наближають перемогу, і нехай їм завжди допомагає Георгій Переможець — святий покровитель воїнів.

Херсонський художній музей

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН