Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підприємиці Львова обговорили можливості для бізнесу під час війни

Сьогодні жінки тримають економічний фронт країни, розвивають власні справи, підтримують свої команди. Нині для українського бізнесу доступні різні можливостей для запуску та масштабування. Це неочевидно, але дуже важливо, щоб втримати та розбудовувати соціально-економічне підґрунтя держави.

22 лютого у Львові відбулася зустріч, присвячена темі «Де малому та середньому бізнесу шукати джерела фінансування». Організаторами виступили представниці Wtech – міжнародного ком’юніті для жінок-лідерок зі сфери tech та онлайн-бізнесу, заснованого у 2018 році в Україні. Сьогодні ком’юніті налічує понад 5000+ учасниць у 17 містах по всьому світу, зокрема Львів та Київ.

Спікером виступила Ірина Ніколаєва, експерт із залучення грантів та інвестицій в МСБ, Co-Founder IT-компанії Hyper Soft, Ambassador of peace ООН.

Ірина поділилася власною експертизою в банківській сфері, стартапах, венчурному капіталі, грантах і громадському секторі.

Вона детально розібрала кейси присутніх – проблеми, виклики та можливості для їхніх бізнесів.

Залучити гроші в бізнес можна навіть в умовах війни

– Повномасштабне вторгнення Росії в Україну принесло нові виклики, які сильніше позначилися на МСП. Підприємствам доводиться мати справу зі зниженням попиту, з простроченням чи відсутністю оплати від клієнтів. Не вистачає фінансування: 40% компаній потребують оборотного капіталу. 36% підприємств активно шукають фінансування. Також виникають логістичні проблеми, – відзначає Ірина Ніколаєва.

Говорили про Міжнародні програми фінансування для МСП, програми інвестиційного кредитування на сприятливих умовах, представлені в Україні.

Ірина відзначила, що за 2022 рік Україна залучила 564,2 млрд грн. Найбільшу частку мають позики Європейського союзу в рамках нового пакету екстреної макрофінансової допомоги. Окрім того, 480,6 млрд грн надійшло до загального фонду державного бюджету у вигляді міжнародної допомоги (грантів).

За даними Opendatabot, після 24 лютого в Україні з’явилося понад 51 000 нових підприємців! Допомогти в розвитку бізнесу під час війни намагається держава та міжнародні організації через гранти.

На зустрічі детально розглянули Програми фінансування для МСП в Україні: банківські кредити, фінансовий лізинг, факторинг, національні програми. Плюси та мінуси, доречність для того чи іншого формату бізнесу.

Де шукати джерела фінансування

Розібралися у Грантових програмах фінансування для МСП – державних, приватних, міжнародних. Спікер акцентувала на напрямках, в які сьогодні активніше інвестують. Зокрема, це підтримка зайнятості в МСП, сільгоспвиробництво, подолання наслідків пандемії, післявоєнне відновлення економіки, сектори культури та креативних індустрій, програми економічної спроможності жінок тощо. Українські IT-компанії та стартапи також продовжують залучати інвестиції.

Практичну частину зустрічі присвятили розгляду конкретних програм та грантів, а також консультаціям, як правильно писати та презентувати свої заявки та проєкти, щоб отримати фінансування.

Про фінансові можливості треба розповідати максимально широкій аудиторії підприємців. Тому разом з ком’юніті Wtech ми плануємо захід, до якого хочемо залучити більше українців зі всього світу. Я розповім, як під будь-який бізнес можна знайти гроші й масштабуватися навіть в умовах війни, – резюмувала Ірина Ніколаєва.

Фото  з сторінки ФБ/Ірина Ніколаєва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН