Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новорайський сільський голова розповів, як змінилась інфраструктура громади

«Найголовніше – говорити людям правду. І якщо вже пообіцяв, то будь-що дотримати слово, навіть в ущерб собі», – Новорайський сільський голова Олександр Шокуров

Два з половиною роки тому на виборах до Новорайської ради сільським головою був обраний Олександр Шокуров.

Одну із посад, яку обіймав до цього, була вищою на щабель – заступник голови Бериславської райдержадміністрації. Але вирішив втілювати все те, чого навчав сільських голів на керівній посаді, працювати на місці. Чого вдалось досягти громаді і чого очікує влада від об’єднання з

Червономаячківською сільрадою – далі в інтерв’ю з Олександром Шокуровим.

Олександре Анатолійовичу, що вдалось зробити на посту голови сільської ради? Чи можна підбити якісь проміжні підсумки?

– Найголовніше – говорити людям правду. І якщо вже пообіцяв, то будь-що дотримати слово, навіть в ущерб собі. Коли я вступив на посаду, перш за все ми разом з депутатським корпусом та виконавчим комітетом опрацювали стратегічний план і почали рухатись крок за кроком. Передовсім переглянули бюджет сільради, привели його у відповідність до всіх законодавчих актів, визначились з першочерговими завданнями і почали працювати над їхнім вирішенням. За цей час відремонтовані дахи і системи опалення у всіх бюджетних закладах сільської ради (дитсадку, школі, Будинку культури). Замінені пошкоджені труби водогону у селі Костирці, у Новорайському встановлені нові насоси для підкачки води. Деякі види робіт вдалось провести не лише за кошти громади, а й за фінансової підтримки місцевих сільгосппідприємств.

Завжди «болючі» проблеми для сільської місцевості – освітлення вулиць, стан доріг. Чи вдалось просунутись у їхньому вирішенні?

– Ми освоїли роботи за технологією «холодного асфальту» і проводимо ямковий ремонт сільських вулиць. Це економить кошти місцевого бюджету. Але там, де потрібно замінювати великі масиви дорожнього покриття, то залучаємо і бюджетні гроші, і фінанси місцевих товаровиробник. Своїми силами відремонтували греблю на Іванівку, яка розташована на нашій території. Зараз на стадії завершення ремонт під’їзного шляху у 5 кілометрів. Майже 1 мільйон гривень на проведення робіт були виділені за підтримки голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва. Для внутрішніх доріг, які не мають асфальтного покриття, плануємо закупити 200-300 тонн щебеню для їхнього укріплення. Після виборів до об’єднаної територіальної громади плануємо перейти до робіт у Червономаячківській сільраді, у складі якої є теж населені пункти. Щодо освітлення вулиць, то в Новорайську торік вже встановили ліхтарі вуличного освітлення на центральних вулицях. Роботу продовжимо у Костирці.

29 квітня відбудуться перші вибори в Новорайській ОТГ. Чого очікуєте від об’єднання? Чи дасть це поштовх для розвитку?

– Ми вирішили об’єднатись з Червономаячківською сільською радою не за перспективним планом створення ОТГ в області. Новорайська сільрада виступила з ініціативою, і Червоний Маяк підтримав. У складі нашої ради, крім Новорайська, ще є село Костирка та селище Заможне. До Червономаячківської входить с. Крупиця та селище Ударник. У наших майбутніх партнерів поки складна ситуація з виконанням бюджету – не вистачає півмільйона гривень на покриття всіх витрат. Новорайська рада має перевиконання бюджету. Думаю, цю нестачу ми перекриємо і будемо працювати над тим, щоб і рада, яка доєднується, стала успішною. Червономачківська має величезний потенціал у розвитку туризму. На території ради є мінімум два об’єкти, які мають туристичний потенціал. Це скіфське городище та Бізюків монастир. Від створення об’єднаної територіальної громади виграють 6 населених пунктів, які отримають нові можливості. Перш за все, очікуємо збільшення надходжень до бюджету, оскільки 60% податку на доходи фізичних осіб залишаються на місці. На території Новорайської сільради зареєстровані та офіційно сплачують податки потужні сільгосппідприємства «Агро Альянс», «ЮТС-Агропродукт», «Зоотехнологія», фермерські господарства. Тож надходження збільшаться, і нам вдасться ще більше зробити, щоб територія розвивалась. Зрозуміло, дбатимемо і про те, щоб молодь залишалась на селі або ж поверталась після навчання. Працюємо над тим, щоб залучати фахівців до себе. Для того, щоб почути думку молодих людей, створюємо молодіжну організацію. Керівник входитиме до складу виконкому і матиме право на дорадчий голос. Ми хочемо, щоб молодь сама брала участь у реалізації проектів, будувала своє майбутнє.

 – Дякую за інтерв`ю.

Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН