Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Співробітникам херсонського вишу вдалося під час окупації врятувати унікальні архіви

Під час окупації Херсона співробітники Херсонського державного університету спільними зусиллями врятували архіви та особові справи студентів. Про історію порятунку розповів реткор вишу Олександр Співаковський:

-Завдяки злагодженій роботі кожного, підкреслюю, кожного працівника Івано-Франківського та Херсонського офісів Херсонського державного університету нам вдалося зберегти історії тисяч людей, чия доля пов’язана з нашим освітнім закладом. Тепер, коли Херсон звільнено, ми вже можемо казати відкрито – у нас вийшло захистити від окупантів та зрадників архівні документи, особові справи, іншу документацію. Те, що зроблено – це фантастика, яку зробили реальністю мужні люди, наші колеги. Вони не дали розграбувати та знищити нашу історію, нас оминула сумна доля обласного архіву, який був повністю вивезений на лівий берег, а звідти, вірогідно, у тимчасово окупований Крим.

Що далі? Триває впорядкування всієї документації, і ми нарешті зможемо видавати потрібні нашим запитувачам довідки та документи. Поки все буде не так швидко, як всім би хотілося, але принаймні це тепер можливо.

Колись ми зможемо розповісти подробиці цієї історії. А поки ще раз дякую всім, хто ризикуючи інколи навіть життям та свободою, дбав про архіви.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН