Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чи варто ставити широкі шини на зиму?

Коли температура повітря починає падати, власник авто стає перед вибором, які шини поставити на колеса: вузькі чи більш широкі. Раніше оптимальним вибором були моделі, вужчі за літні, тому що вони мають забезпечити оптимальне зчеплення із дорожнім покриттям та запобігти виникненню ефекту аквапланування. Тим не менш, наразі стандарти авто змінились, так само як і проектування автомобільних покришок. Сьогодні більшість автомобілістів вирішить на зиму купити резину на 15, оскільки такий вибір здається більш передбачуваним. Втім, варто докладно розібрати особливості встановлення широких зимових шин.

На що можуть вплинути широкі шини?

Такий показник, як ширина гуми, має вплив на наступні деталі керування:

  1. Передбачуваність у контакті з дорожнім покриттям. Зазвичай внутрішня електроніка транспортного засобу може коректно функціонувати лише з конкретними показниками ширини шин, закладеними виробником. Невірно обрані шини можуть призвести до порушення у роботі бортового комп’ютера. 
  2. Зчеплення та простір для маневрування на дорозі. За наявності рівного покриття ширша гума гарантує значно краще зчеплення з поверхнею дороги під час різких поворотів. В той самий час, якщо дорога недостатньо рівна, керування може бути не комфортним, а машину буде вести в різні боки. Це пов’язано з тим, що площа зчеплення є ширшою, а отже, гума буде передавати всі недоліки покриття.
  3. Підвищені паливні витрати. Оскільки площа контакту з дорожнім покриттям є вищою, то зростає і опір під час руху. Внаслідок цього, паливо буде витрачатись у більших об’ємах.

Вплив погодних умов на керування автомобілем

Зима – нестабільний період року, коли погода здатна змінюватись ледь не щоденно. Для об’єктивності варто розглянути, як себе будуть поводити шини тої чи іншої ширини у різних умовах:

  1. Суха дорога. Більш ширша гума в умовах сухої погоди значно скорочує гальмівний шлях і підвищує керованість. Втім, вужчі шини скорочують витрати бензину або дизелю. 
  2. Мокра дорога. В даній ситуації ширші шини краще показують себе при гальмуванні. В той самий час, вузькі шини нівелюють потенційне аквапланування.
  3. Засніжена дорога. Вузькі шини мають перевагу у більшому удільному тиску на поверхню покриття. Внаслідок цього протектор значно краще видаляє з неї мікроскопічний шар води, який слугує змазкою для ковзання коліс. Ширші шини мають у місці контакту з дорожнім покриттям більшу кількість тонких розрізів протектора. Ця особливість значно покращує зчеплення.

Що ще потрібно знати, перед тим як вибрати шини

Деякі досвідчені водії рекомендують зробити вибір на користь більш вузьких шин. Крім того, вони себе краще показують на дорогах, які недостатньо добре очищаються або мають певні недоліки. В той же час, більш ширші шини гарно себе демонструють на рівних сегментах дороги і кращі при гальмуванні. Також є певна різниця з економічної точки зору. Вузькі шини коштують значно дешевше за широкі, але останні мають більший експлуатаційний ресурс. 

Ширші шини підійдуть тим автомобілістам, чий звичайний маршрут проходить через рівне дорожнє полотно. Якщо машина у зимовий період буде використовуватись для поїздок містом, то такий варіант буде більш прийнятний. Втім, якщо у автомобіліста є необхідність часто їздити за місто, де стабільність дорожнього покриття може бути під сумнівом, варто зупинити свій вибір на вужчих моделях гуми. Також на вибір має впливати уявлення про власний стиль водіння і те, яка ширина шин буде йому підходити найбільше.

Партнерський матеріал

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН