Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Студенти херсонського вишу долучилися до Днів кар’єри ЄС

Херсонський державний університет продовжує роботу, цього тижня виш провів Дні кар’єри ЄС. Більше розповів ректор ХДУ Олександр Співаковський:

– Мав честь відкритою лекцією «Лідерство, як я його бачу» закрити низку заходів Днів кар’єри ЄС, до яких вже 15 років долучається Херсонський державний університет.

Під час заходів говорили про можливості міжнародних проєктів для учасників освітнього процесу, про залученість країн ЄС до допомоги Україні в умовах воєнного стану, спілкувались з університетами-партнерами, вивчали цифрові інструменти, які поліпшують життя, навчання та роботу. А сьогодні у онлайн форматі разом з більше 100 здобувачами, викладачами та співробітниками університету говорили про лідерство, ділився своїми рецептами успіху у професійній та життєвій траєкторіях.
Ключовий момент – розуміння того, чим лідер відрізняється від начальника. Через власні кейси та досвід намагався окреслити моменти, на які спираюсь.

Перше – це готовність змінюватись, навчатись, щоб розуміти темп життя, специфіку часу, виклики. Те, з чим всі ми стикнулись 24 лютого, вимагало від кожного ухвалення відповідальних рішень, реагування на виклики, які ми не могли навіть уявити. Саме завдяки змінам, бажанню зберегти університет, колектив, студентів ми всі зараз можемо працювати й навчатись, а ХДУ готується відзначати 105-ти річчя. А могли б нічого не робити, зникнути…

Друге – правильні питання правильним людям. Мова про ідентифікацію і самоідентифікацію, про ефективні комунікації, про команду, яку має розділяти спільні цінності та йти уперед. Якщо ти оточуєш себе людьми, яким ставиш питання, але не отримуєш відповідей, рішень, дій, то значить щось не так.
Третє – розмовляти відкрито на рівних не зважаючи на ієрархію. Це важко, бо є внутрішні запобіжники, але це потрібно, якщо маєш аргументи та дійсно вболіваєш за справу.

Четверте – об’єднувати навколо спільних питань. Комунікувати з людьми, обговорювати, шукати компроміси. Тоді вдасться вирішити навіть непопулярні питання.

П’яте – не боятись перерозподілу повноважень і виходити за межі ієрархії. Навів конкретний приклад. Коли було колегіально на Конференції трудового колективу у квітні ухвалено рішення про тимчасове переміщення центру управління ХДУ до Івано-Франківська, то все навантаження по організації роботи офісу, поселенню співробітників взяла на себе проректорка Алла Цапів. Хоча це не входило до її повноважень. Але ж вона впоралася на відмінно!
Шосте – не потрібно боятись помилок, їх потрібно виправляти. Людина яка нічого не робить, ніколи не помиляється. Це ж очевидно! Помилки будуть, але якщо є бажання їх вправляти й робити висновки, то толк буде.

Сьома теза напряму пов’язана з попередньою – вміти відповідати на питання про першоджерело помилки чи проблеми: це людина, процес чи обставини. Знайдеш відповідь – отримаєш алгоритм дій.
Восьме – дивитись на проблему очима іншої людини. Це приходить з життєвим досвідом. Оскільки пройшов шлях від асистента викладача до ректора у нашому рідному університеті, то завжди можу подивитись з боку на ситуацію під час ухвалення того чи іншого рішення.
Дев’яте – делегування повноважень. Треба розуміти, що потребує особистої участі на відстані витягнутої руки, а що можна делегувати. Якщо бути включеним в усі процеси, то можна вигоріти та втратити ефективність.

Десяте. Сумнів – ключовий інструмент успіху, якщо сумніваєшся, то зможеш бачити глибину того, що потрібно зробити.
Так крок з кроком ми дійшли до висновку. Лідер – це людина, яка готова змінюватись та змінювати систему під тиском обставин, але так, аби наслідки не були фатальними. Важливо гуртувати навколо себе потужну команду людей, які розділяють вашу систему цінностей, сумніватись та знаходити відповіді на виклики.

Певне, додам після сьогоднішньої лекції ще один пункт до презентації. Він про щирість, про віру в те, що робиш. На це надихнула здобувачка, яка поставила цікаве питання про команду. Взагалі сьогодні було багато гарних питань, люди посміхались, відчув, що енергетично ми на одній хвилі. І це дуже важливо в умовах онлайн спілкування, коли спікеру важко буває утримувати увагу.

Дякую проректорці з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алли Цапів та відділу міжнародних ініціатив та проєктної діяльності ХДУ під керівництвом Євгенії Ревенко за змістовну та цікаву програму Днів кар’єри ЄС.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН