Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ірина Ніколаєва залишила посаду директорки Департаменту економіки та інвестицій

Очільниця Департаменту оголосила про своє звільнення з офіційної посади в Херсонській міській раді. Головною причиною такого рішення стало переформатування роботи чиновниці на сфери волонтерства та міжнародної діяльності через війну в Україні та окупацію Херсонщини.

За словами Ірини Ніколаєвої, наразі вона зосереджена на співпраці з волонтерами, миротворчими організаціями, гуманітарними фондами та місіями:

Прийшло розуміння, що основні цілі й завдання, які стоять перед Департаментом економіки та інвестицій, не є першочерговими в сьогоднішній ситуації. Війна та окупація зводять нанівець зусилля з розвитку підприємництва, покращення інвестиційного клімату та заведення інвестицій. Складення повноважень дозволить мені повною мірою використати свій ресурс для миротворчої, міжнародної та волонтерської діяльності. Я зможу сконцентруватися на життєво важливих для Херсона та України питаннях. Водночас не розриваю співпраці та зв’язку з колегами, лише залишаю офіційний пост.

Чиновниця підкреслила, що це рішення було непростим для неї, адже з моменту створення Департаменту команді вдалося впровадити амбітні проєкти та запустити важливі для міста зміни:

Складно залишати на півдорозі ті проєкти та напрямки, над якими ми працювали майже рік. Долали виклики старої системи, зводили нові стандарти співпраці влади з бізнесом та суспільством, прокладали нові шляхи для залучення інвестицій та розвитку підприємництва. Впроваджували диджиталізацію, спрощення робочих процесів та бюрократичних процедур.

Відзначимо, Департамент економіки та інвестицій створено у червні 2021 року. Нова структура для Херсонської міської ради розпочала свою діяльність з нуля. Команді Департаменту на чолі з Іриною Ніколаєвою вдалося за короткий термін сформувати його діяльність – від статутних документів до практичних кейсів.

Неповного року команді Департаменту вистачило для складання ефективної стратегії роботи та перших важливих кроків. Були розроблені ключові документи, імплементовані дієві механізми, багато з них – вперше в історії Херсона:

Електронні аукціони на виносну торгівлю

Стратегічна екологічна оцінка проєкту документа державного планування

Положення про затвердження фінпланів КП – доопрацьоване та прийняте в новій редакції

Положення про Амбасадорів Херсонської МТГ для промоції регіону

Визначення кредитного рейтингу громади

Інвестиційний паспорт громади

Каталог інвестиційних пропозицій

Концепція Інвестиційного форуму

Вдалося об’єднати зусилля всієї громади для розробки актуальної Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року, що відповідає інтересам, потребам та баченню кожної категорії населення.

Сучасні й технологічні підходи до роботи команди Департаменту з перших днів привертали увагу ЗМІ та громадськості. Для вирішення суспільно важливих питань активно залучали населення, бізнес та фахівців різних напрямків. Для прикладу, тільки з теми розвитку підприємництва і торгівлі проведено 20 різноманітних заходів – воркшопів, зустрічей, дебатів – за участі близько 200 представників МСП.

Ірина Ніколаєва поставила амбітні цілі для Департаменту. Зокрема, економія витрат шляхом оптимізації видатків, збільшення надходжень до бюджету шляхом виведення з тіні бізнесу та реорганізації роботи КП. В ході рейдів інспекційної компанії «Виходь на світло» перевірено майже 1000 підприємств. Складено 12 паспортів на підприємства-боржники із зарплатні. Оцифровано звітність 31 комунального підприємства, проведено понад 30 семінарів та консультацій зі складання фінансових планів.

За пів року в напрямку залучення інвестицій розроблено та подано 30 проєктів на 1,4 млрд грн, пакет документів на субвенції для комунальної техніки на 18,8 млн грн. Підготовлено заявки 101 проєкту на 4,2 млрд грн.

Відновилася міжнародна співпраця з офіційними представниками 10 країн: Ліван, Туніс, Ізраїль, Іран, Туреччина, Китай, Болгарія, ОАЕ, Польща, Данія.

Щиро сподіваюся, що Департамент зможе продовжити той вектор розвитку, який ми впроваджували з самого початку. Його головні принципи – людяність, відкритість, готовність до співпраці, прозорі плани та рівні умови, – резюмує Ірина Ніколаєва.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН