Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ірина Ніколаєва представила Херсон на конференції «Будуємо разом» від Forbes Україна

Херсон буде деокуповано, але вже нині потрібно думати про його розвиток, інвестиційну привабливість міста та залучення коштів. Аби херсонці мали перспективи щодо робочих місць, самозайнятості. В онлайн-конференції «Будуємо разом» від Forbes Україна взяла участь херсонська громадська діячка Ірина Ніколаєва. Вона поділилась власним досвідом у соціальних мережах.

Ключові питання, які найближчим часом постануть перед українськими підприємцями:

  • Шлях до євроінтеграції.
  • Можливості для відновлення бізнесу в Україні.
  • Відбудова.

Такий прогноз української бізнес-спільноти, озвучений на онлайн-конференції «Будуємо разом» від Forbes Україна! Дякую редакції за можливість долучитися до заходу та поспішаю поділитися основними тезами. Участь взяли понад 25 спікерів – міністри, представники міжнародних фондів, великого бізнесу, асоціацій, закордонні посадовці.

Говорили про майбутнє українського бізнесу, а головне – що потрібно робити вже сьогодні.

👉 Україну очікує бум інвестицій в інфраструктурні проєкти, які будуть з’єднувати нас з транспортною інфраструктурою ЄС. Таку думку висловив Мустафа Найєм, заступник міністра інфраструктури. Відповідно, країні потрібно вирішити багато питань на шляху до вступу в ЄС. Найболючіше з них – корупція.

👉 Процес євроінтеграції України може зайняти від 7 до 10 років! Таким був прогноз більшості експертів. І от чому: радники попередніх урядів прямо заявили, що з 2014 року владою не були реалізовані реформи ключових систем – судової та юридичної, які виступають маркерами для вступу в ЄС. Жодна революція, на жаль, не змогла перемогти корупцію. Але війна підштовхує нинішній уряд врегулювати ці аспекти якнайшвидше.

👉 85 млрд потрібно для початку відновлення країни після війни – орієнтовна сума, озвучена на конференції. План відбудови України передбачатиме таке планування та розміщення критично важливих підприємств та виробництв, яке забезпечить максимальний захист від зовнішніх загроз. Такий прогноз Андрія Єрмака, керівника Офісу президента.

👉 Держава має створити середовище та механізми для відбудови бізнесу. З нагального – потрібно визначитись з «джерелами компенсації». Основне – це заморожені у світі активи РФ (близько 400 млрд 💵). Однак незрозуміло, як підступитися до них юридично. Навіть у столицях G7 поки немає чіткого політичного розуміння, хто повинен заплатити за руйнування в Україні.

👉 Але підприємцям радять вже сьогодні збирати докази щодо втрачених активів та недоотриманих прибутків. Для цього, зокрема, потрібно мати або відновити документи про право власності на зруйнований обʼєкт, залучити якомога більше офіційних підтверджень зазнаних збитків (від Нацполіції, місцевих органів влади тощо). Можна використовувати свідчення зі ЗМІ та соцмереж. Пролунала думка створити організацію, яка займатиметься виключно питаннями відшкодування для підприємців. Бізнес-асоціації країни попросили зробити аналіз ситуації та надати відповіді. Тож, друзі, роботи повно у всіх.

Від злагодженості наших дій, єдності моральних та суспільних цінностей, залежить те, якою Україна вийде з цієї кризи!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН