Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ігор Йосипенко розповів про критичний стан сільгоспвиробництва на Херсонщині

Депутат Херсонської облради Ігор Йосипенко в ефірі національного телемарафону розповів про стан сількогосподарських угідь та можливості вести фермерську діяльність на Херсонщині:

-Зважаючи, що сільгосвиробництво на Херсонщині завжди займало вагоме місце, яке забезпечувало багатьох жителів області робочими місцями, а також давало роботу спеціалістам логістичної інфраструктури та переробних підприємств, то необроблені заміновані поля принесуть величезну втрату і для кожного фермера, і для базових агропідприємств, і для економіки регіону в цілому.

Ситуація складна, дуже критична для кожного, хто в минулому працював на землі. На сьогоднішній день на правобережжі Херсонщини невелика кількість земельних угідь, які знаходяться поблизу Кривого Рогу, наприклад, на територіях Кочубеївської, частково Високопільської та Великоолександрівської громад, засіяно фермерами озиминою. Але це зовсім невеличкі ділянки, які менш заміновані. Окрім цього, зараз на цих територіях йде і підготовка до посівної соняшником.

На інших земельних угіддях, де йшли бойові дії, а фронт двічі прокотився Бериславським районом, й там сильно заміновано все, великі агропідприємства не виходять в поля, взагалі не працюють. Невеличкі приватні підприємства, фермери, хто в обробітку має 20-30 га, пробують виходити в поля, розміновують їх, ризикуючи власним життям. Вони для цього купують і міношукачі.

Але є трагічні випадки, коли загинули фермери, мої сусіди, навіть мої знайомі. Хтось загинув, виїжджаючи в поле, хтось знайшов якесь залізяччя, хотів відкинути – й підірвався. Кричущий випадок трапився з 18-річним хлопцем, який повернувся з Польщі допомагати батькові, що фермерує, вони вийшли в поля – і молодий юнак залишився без ніг. І таких випадків багато. Щодо роботи на полях: якщо в цифрах, то землі оброблені на 60-70%, які межують з Дніпропетровською областю. Але наголошую, що це невеличка смужка, яка менше постраждала під час боїв. Все інше – це необроблені поля.

Сільгоспвиробники на всіх нарадах з обласною військовою адміністрацією піднімають питання щодо розмінування території Херсонщини, є розуміння влади. Але ми прекрасно усвідомлюємо, що в першу чергу сили спрямовуються на розмінування об’єктів критичної інфаструктури. Треба відновити електропостачання в населених пунктах, бо російські військові, відступаючи, зруйнували електроопори і замінували все навколо них. Поки не будуть розміновані соціально важливі місця, доти до бізнесу не дійдуть. По-друге, ми звертаємося до організацій, які мають право займатися розмінуванням, наприклад, Укроборонпрому, але цифри за послуги – захмарні. Наприклад, від 10 тисяч за гектар, і то все ще залежить від ситуації, від кількості мін та іншого. Тому невеличкі фермери самі виходять в поле, займаються розмінуванням, наражаючи себе й інших на небезпеку. Всі інші чекають того часу, поки або міжнародні інституції підключаться, або держава допоможе врятувати сільгоспземлі.

Ми з колективом теж чекаємо, це великі ризики, ми не маємо фахівців, які б вийшли – і навели порядок на наших полях. Торкнулися в розмові з журналістами і того, чи поласують в Україні та Європі традиційними смачними кавунами, овочами, фруктами з півдня. Адже майже 90% цієї агропродукції вирощувалося саме на Херсонщині, але – лівобережній, яка і досі окупована. На Херсонщині знаходиться і найбільший овочевий ринок, який теж досі залишається під окупацією. Тому не варто очікувати на херсонські кавуни цього літа. Чекаємо звільнення лівобережжя Херсонщини!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН