Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Очільник Головного управління Пенсійного фонду Херсонщини розповів про нарахування пенсій

Спікер – начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Кальницький Роман Володимирович.

Чи продовжується нарахування пенсійних виплат пенсіонерам, які зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях? (бо росіяни постійно говорять, що Україна “кинула” пенсіонерів і перестала виплачувати пенсії).

-Не зважаючи на початок бойових дій на території України та тимчасову окупацію Херсонської області, нарахування пенсійних виплат не припинялося ні на день. Це стало можливим завдяки централізованій системі нарахування та виплати пенсій, яка діє в Пенсійному фонді України.

Якщо людина до початку війни отримувала пенсію на особистий рахунок в банківській установі, то пенсійні виплати продовжують  регулярно зараховуватися на банківський рахунок пенсіонера. Що стосується отримувачів пенсії через поштові відділення, то до липня 2022 року нарахування та фінансування пенсійних виплат відбувалося щомісячно у встановлені терміни. Поряд з цим, в окремих населених пунктах АТ “Укрпошта” не мала можливості доставити готівкові кошти до людей.

Уряд України зробив все можливе для того, щоб забезпечити громадян пенсійними виплатами. Під час воєнного стану виплата та доставка пенсій регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 162 “Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану”. Починаючи з липня 2022 року, АТ”Укрпошта” не мала технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій на території Херсонської області. Тому, відповідно до Постанови 162, на кожного пенсіонера, якому неможливо доставити пенсійні кошти за місцем проживання в Херсонській області, Пенсійним фондом України відкрито поточні рахунки в АТ “Ощадбанк”. На ці рахунки, починаючи з липня 2022 року, зараховувалися пенсійні кошти кожної окремої особи відповідно до встановлених умов.

Якщо пенсіонер немає змоги зняти свою пенсію з банківської картки більше 6 місяців, чи не зупиняється нарахування пенсії?

-Ні, у Пенсійного фонду немає ні технічної можливості, ні правової підстави відстежувати рух кошті на особистих рахунках громадян. Але, є постанова Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 №1596 “Про затвердження Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках”, якою передбачено, що якщо суми пенсії та грошової допомоги одержуються за довіреністю більш як один рік або не одержуються з поточного рахунку більше як один рік, то уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду. Після чого пенсіонер повинен особисто подати до Пенсійного фонду заяву про подовження виплати пенсії через банківську установу. У разі невиконання одержувачем пенсії цієї умови Пенсійний фонд припиняє перерахування коштів на поточний рахунок у банку та проводить виплату через національного оператора поштового зв’язку за зазначеним у пенсійній справі місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті у межах України за встановленим порядком. А коли вже протягом 6 місяців пенсіонер не отримує пенсію на поштовому відділенні, то виплата пенсії призупиняється. Це визначено у статті 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Якщо призупинилось, що робити?

-Для поновлення виплати пенсії людина повинна особисто звернутися до будь-якого працюючого сервісного центру Пенсійного фонду України з документами, що засвідчують особу, тобто з паспортом та ідентифікаційним кодом, та подати відповідну заяву із зазначенням способу отримання пенсії.

Чи має значення безперервний стаж при розрахунку пенсії?

-На сьогодні чинним законодавством не передбачаються будь-які надбавки та пільги за безперервний стаж роботи.

Як змінилися пенсійні виплати і для кого з 1 березня? Тим пенсіонерам, що перебувають на окупованих територіях теж буде? Чи потрібно звертатися до Пенсійного фонду особисто аби зробити перерахунок?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 №168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році” проведено індексацію пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищено розміри мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постаждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшено рівень мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

На Херсонщині перераховано 255,6 тис. пенсій, в тому числі 10,7 тис. пенсій військовим пенсіонерам. В результаті перерахунку середнє збільшення розміру пенсії «цивільним» пенсіонерам становить 491,26 грн, пенсіонерам силових відомств – 963,48 грн.

Перерахунку підлягають пенсії, призначені за Законами України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (особам з числа військовослужбовців строкової служби) із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,197.

Важливо, що за результатами перерахунку, розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1500 грн.

Перерахунки проведено в автоматичному режимі, незважаючи на місце перебування пенсіонера, звертатися з приводу проведення цього перерахунку не потрібно, тобто пенсіонери, які перебувають на окупованих територіях, без будь-яких обмежень також отримують підвищення пенсії.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН