Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Скадовський порт налагоджує ділові стосунки з Грузією та Туреччиною (відео)

Скадовський порт відновлює роботу.

Наприкінці грудня 2021 року він вперше прийняв паром з Грузії, успішно продовживши цей вид діяльності на початку 2022 року. Начальник Скадовської філії ДП «Адміністрація морських портів України» Олександр Когут зазначив: «29 грудня зайшов паром з вантажем з Грузії (порт Поті), на якому прибуло великотонажні та легкові автомобілі. Другий рейс відбувся 6 січня 2022 року. Дуже добре відпрацювали служби, які знаходяться в порту, а саме митники, прикордонники. Не було ніяких зауважень від вантажовласників. Планується 4-5 суднозаходів паром у з Грузії. Вантажі також відправляються в зворотньому напрямку. Це пілотний проєкт. Наразі ведуться перемовини про залучення більш великотонажного парому. В найближчий місяць другий паром стане на рейс. Крім Грузії плануються судозаходи на Туреччину. Зараз перевозяться автомобілі-тіри, їхній вантаж — акцизні товари, товари побутового забезпечення. В подальшому планується перевезення цитрусових, фруктів та овочів з Туреччини. В зворотньому напрямку звідси теж виходить вантаж продовольчого забезпечення».

Відновлення роботи Скадовського порту важливе для району. Голова Скадовської райдержадміністрації Михайло Павліш розповів: «Скадовський морський торговий відповідно з підвищенням ефективності господарської діяльності, збільщить нарахування в місцевий бюджет. Також ми очікуємо, що буде відновлена робота на території порту митного посту і відрахування, які йдуть за розмитнення товарів і послуг, які здійснюються в порту, надходитимуть також до територіальної громади».

Портовики з надією дивляться на відродження підприємства, адже це стабільність і добробут Скадовський родин. Олександр Когут прокоментував: «В порту майже п’ять років не відбувалося ніяких перевезень, люди в державному підприємстві не отримували заробітну плату. А це дуже важливо, оскільки в порту працюють митники — близько 100 сімей, які отримують зарплату. Плюс надходження до місцевого бюджету».

Цього року планується оновлення співпраці з компаніями, які займаються вітрогенерацією та іншими приватними інвесторами. Олександр Когут зазначив: «Свого часу Скадовський порт працював з компанією «Kraft» по перевалці комплектуючих до вітрогенераторів. Ця програма знову буде запущена орієнтовано в червні-липні. Порт буде приймати вантажі з комплектуючими до вітрогенераторів. Ми залучили приватного оператора. Зараз він веде перемовини з Туреччиною та Грузією по відправці туди зернових вантажів, а у зворотньому напрямку — мінеральних добрив».

Влада у Скадовську підтримує портовиків. Михайло Павліш наголосив: «Відновлення роботи порту та постійне функціонування на маршруті парому позитивно впливатиме на розвиток та започаткування нових маршрутів, які раніше функціонували у Скадовському морському порту. Наразі розглядається можливість відновлення сполучення з відповідними портами Туреччини. Відновлення сполучення саме Скадовськ-Поті спрямоване на те, щоб показати, що порт працює і має істотні переваги в порівнянні з аналогічними підприємствами та портами на узбережжі Чорного моря».

Всі плани є реальними, адже Скадовський порт вигідно розташований у Джарилгацькій затоці і може приносити економічний зиск і району, і Херсонщині в цілому.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН