Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині активіст збирає старі сімейні фотографії для культурно-історичного проєкту

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на інтернет-видання «bilozerka.info». У повідомленні йдеться про наступне:

«Олег Марчук, активіст із Олександрівки, засновник Skelka Tour, оператор в Ukrainer та директор Angels Studio Ukraine, збирає старі сімейні фотографії  для свого культурно-історичного проєкту Pivden’ Cult.

«Ідея проекту виникла ще декілька років тому, як відскановував сімейні архів, – говорить Олег. – Подумав, що майже кожна сім’я має такі архіви. Деякі фото з нашого архіву вже були в поганому стані і єдиний варіант їх врятувати – перевести в електронну версію. Я, навіть, декілька разів писав пости про те, що готовий допомогти в оцифровці фото. Та відгукнулись одиниці. Минулої зими ми з проектом Ukrainer знімали історії про дівчинку Христину Буній і її проект Carpathian Cult. Вона вже декілька років збирає старі фото по селах в Карпатах і публікує їх на сторінці в Інстаграм. І це для мене стало таким собі поштовхом, що треба реалізовувати ідею і починати роботу над проектом. Назву проекта запозичив у Христини. Бо в інтерв’ю вона сказала, що хотіла, щоб в кожному регіоні були подібні проєкти».

Мета Pivden’ Cult – збереження історії в фотографіях. Можна сказати, що це і єтнографічний, і культурний та історичний проект. Також проект дозволить показати як жили люди в південному регіоні, чим займались, як одягались, які обряди та традиції були, покаже життя та побут. А також проект допоможе зберегти старі фотографії ще досить тривалий час!

Наразі Олег планує збирати старі фото в Олександрівці та в ближніх селах. Але в планах проект масштабувати на весь південний регіон. «Вже зараз мені почали писати люди з регіону, пропонувати свої архіви, – розповідає Олег. – І це дуже надихає. Але тут є технічний момент, так як мало в кого є можливість якісно відсканувати фотографії. Тому поки найоптимальніший варіант, їхати і сканувати самому. Але якщо у людей є такі технічні можливості, то це дуже добре і допоможе розвитку проєкту».

Проєкт Pivden’ Cult вже є в Instagram, пізніше з’явиться в Facebook. Проєкт волонтерський і потребуює багато часу та затрат. Олег був би вдячний за допомогу від небайдужих жителів та тих, хто хотів би зберегти свої сімейні архіви в цифровому вигляді.

«На сьогодні допомога треба по пошуку людей, які мають фотоархіви і не проти ними поділитись для проєкту, – говорить Олег. – Звісно усі електронні копії фотографій я віддаю, щоб люди мали їх у своїх архівах.

Також було б добре, щоб була технічна допомога по скануванню та реставрації фотографій. Бо це досить кропітка робота і займає багато часу. Ну і поки є технічні потреби в техніці. Вчора знайшов хороших людей, які дають для проекту сканер з можливістю сканувати фотоплівки. Ще не закрите питання з ноутбуком для виїзної роботи. Його просто немає. (сміється) Ну й усі фінансові витрати поки лежать на мені. В планах є робити експедиції по регіону, та це теж буде потребувати фінансів. Але поки ні в кого не прошу грошей. Всі роботи по скануванню та редагуванню також безкоштовні. Мені можна писати в Інстаграмі або особисто по телефону 0506841207».

Також Олег вважає, що гарним проривом у діяльності проєкту стане співпраця з місцевими сільрадами, музеями, бібліотеками та архівами. Наразі вдалося відсканувати лише маленький фотоархів Олександрівської сільради».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН