Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонському краєзнавчому музеї зберігається унікальна жіноча шаль — подарунок батька Махна

У 1921 році жительці Херсонщини Мотроні Іванівні Чекамовій герой громадянської війни батько Махно зробив незабутній подарунок — неймовірну жіночу шаль, яка має таку ж унікальну історію. Тепер подарунок зберігається у Херсонському краєзнавчому музеї, — повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку музею.

Так, загін Махна у лютому 1921 року переслідувала Червона армія, тож, знищивши заставу у Великій Олександрівці, загін заночував в селі Старосілля. Обрали для цього будинок Мотрони Іванівни, яка гостинно виділила для Махна найтеплішу кімнату. Зранку її діти прийшли подивитися на легендарного батька Махна, який звелів принести їм подарунки.

Так, господар отримав кожуха, діти — борошно та цукор, а господині вручили ту саму шаль. Надягала Мотрона Іванівна її лише двічі — до церкви, адже подарунок був надто цінним. Тому згодом його сховали до скрині, аби ніхто не довідався, бо боялися репресій.

Прекрасну шаль передавали з покоління в покоління, допоки 14 лютого 2006 року її не принесли до музею нащадки Мотрони Чекамової. Настав час усім дізнатися цю захоплюючу історію.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН