Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Колектив теару ляльок у Херсоні святкує ювілей (фото)

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку «Культура Херсона». У повідомленні йдеться про наступне:

«Вітаємо ХЕРСОНСЬКИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ОБЛАСНИЙ ТЕАТР ЛЯЛЬОК з 50-річним ювілеєм!

З цієї нагоди 28 січня 2022 в театрі відбувся день відкритих дверей з показом захоплюючої та феєричної вистави «Ніч проти Різдва» (інсцен. Б.Чуприни) і всі друзі та колеги на запрошення директора Віктора ГАВРИЛЮКА мали змогу привітати талановитих майстрів сцени, а також весь трудовий колектив з днем народження, адже спільними зусиллями багато зроблено для успішного розитку закладу.

В знак подяки за сумлінну та віддану працю колектив театру отримав численні державні відзнаки, почесні грамоти міського голови, подарунки та привітання від колег по цеху, керівників інших творчих спільнот, а також мистецькі дарунки від самих юних шанувальників.

Надзвичайно приємним дарунком для усієї мистецької родини стали відеопривітання від давніх друзів – колективів лялькових театрів з різних регіонів України.

Херсонський тетар ляльок отримав заслужене визнання не лише на теренах України, він впевнено завойовує серця людей далеко за її межами: вистави театру подивилися глядачі багатьох держав світу, зокрема: Великобританії, Франції, Туреччини, Угорщини тощо.

Працівники управління культури Херсонської міської ради бажають колективу Херсонського академічного обласного театру ляльок нових творчих злетів та дякують за плідну співпрацю й вагому підтримку у розвитку культурно-мистецького життя громади

(Коротка історична довідка з відкритих джерел)

За 50 років діяльності Херсонський академічний обласний театр ляльок, став одним із провідних осередків української театральної культури Херсонського краю, стверджуючи загальнолюдські гуманістичні ідеали на кращих зразках вітчизняної та світової класичної і сучасної драматургічної спадщини. В репертуарі театру чільне місце посідає українська та світова класика: «Героїчні пригоди Котигорошка» Б.Чуприна, “Куди пішли запорожці або Райські острови” О.Клековкін, «Русалонька» Г.Х.Андерсен, “Маленький принц” А.де Сент Екзюпері, “Легенда про отамана Сірка” Б.Чуприна, “Ніч проти Різдва» М. Гоголь та інші. Звертаючись до світової драматургії, театр обирає до репертуару твори різних стилів та напрямків, які спроможні виховати у глядача художній смак.

З кожною новою виставою театр ставить перед собою більш складні творчі завдання, що є запорукою постійного зростання творчого рівня трупи.

Вистава “Легенда про отамана Сірка”, яка створена за легендами та піснями України у 2010 році отримала почесні дипломи на двох престижних фестивалях країни: “Мельпомена Таврії – 2010” (Оригінальне прочитання національного фольклору засобами театру ляльок); “Інтерлялька – 2010” (Оригінале вирішення національної теми). У цьому ж році театр отримав гранд Міністерства культури і туризму України на проведення гастролей по регіонах західної України, які відбулися на високому творчому та організаційному рівні. Про успіх свідчать публікації в пресі та сюжети на центральних телеканалах країни.

У 1992 році керівництвом театру та адміністрацією області започатковано Міжнародний фестиваль театрів ляльок поріднених міст, «Кришталеві вітрила». У 2018 році фестиваль відновлено як «Відкритий фестиваль театрів для дітей». Захід з успіхом відбувається кожного року та має позитивний резонанс в області та Україні.

З 1995 по 1998 рік театр працює над спільним творчим проектом з англійською кампанією «Трестл театр компані» Оригінальний сценарій та вистава «Віра жебраків», за живописними творами художника П.Брейгеля (старшого) було створено і показано в театральному турне по містах Англії та України у 1998 році.

Традицією театру стало запрошення провідних театрознавців Києва на перегляд та відкриті рецензії прем’єрних вистав. Вимогливими рецензентами і гостями театру стали: доктор мистецтвознавства О.Клековкін, кандидати мистецтвознавства – Р.Коломіець, В.Неволов, театральні критики С. Васильєв, Б. Куріцин, Т. Моцар та багато інших.

Діяльність театру висвітлюється в значних мистецьких та наукових виданнях країни: науковий вісник “Художня культура. Актуальні проблеми” інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України (третій випуск); “Література, театр, суспільство” наукова збірка за редакцією професора О. Мішукова; журнал “Український театр”, «Образотворче мистецтво» тощо.

Колектив театру та окремих працівників неодноразово нагороджували Почесними грамотами Міністерства культури і туризму України. Головний режисер театру – «Народний артист України» Б.Чуприна, головний художник театру «Заслужений художник України» О. Гоноболіна.

Заслужена артистка України Т. Шумаріна, за плідну і багаторічну роботу в галузі мистецтва нагороджена орденами «Княгині Ольги» Ш та ІІ ступеня. Почесне звання «Заслужена артистка України» отримали провідні актриси театру О. Салміна та Т. Чуприна. За останні роки театр став учасником та лауреатом багатьох міжнародних фестивалів театрів ляльок».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН