Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Зимовому саду Каховської ГЕС ростуть рідкісні рослини (відео)

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь».

На Каховській ГЕС є зимовий сад, місце, яке дивує доглянутістю, поєднанням на одному місці унікальних рослин з декоративними виробами.

Площа саду становить близько 800 м2, а кількість унікальних рослин на сьогодні складає більше 1000 екземплярів.

Практики вирощування і співіснування рослин в таких умовах співробітники не мали. Довелось вчитись, читати і дізнаватись про особливості догляду за кожною рослиною. Шляхом зонування за температурним режимом, вологістю та освітленням  вдалось створити умови для тропічних, субтропічних, пустельних і напівпустельних рослин.

Представники флори з різних куточків землі під дбайливим доглядом озеленювачів прикрашають гідроелектростанцію і в ансамблі роблять її унікальною.

Крім зонування за кліматичним походженням, втілено і декоративне зонування. Зона «Озеро» містить міні-фонтан, «Зоосад» прикрашають птахи і інші представники фауни, виготовлені з природних матеріалів, «Україна» – з глечиками і вишиванковими мотивами, «Версаль» – з білими скульптурними композиціями і голубами, «Пустеля», «Оаза» і «Техас» – з камінням, піщаними дюнами і штучними земноводними.

До кожної квітки потрібен індивідуальний підхід – кажуть фахівці, які працють у зимовому саду. Буває, що звичайне перенесення на інше місце допомагає розквітнути, або піти у ріст рослині. Робота щоденна і кропітка. Наприклад полив здійснюється за графіком залежно від пори року, в середньому за тиждень витрачається 600-800 літрів відстояної води. Особлива щотижнева обробка біопрепаратами, попередження розповсюдження хвороб і шкідників, особливе підживлення та експерименти з розмноженням на дослідній ділянці – все це в комплексі дає гарний результат, чудову оазу, де під час обідньої перерви відпочивають працівники ГЕС. Адже поряд розташована  їдальня.

Серед рослин в зимовому саду Каховської ГЕС є екземпляри унікальні та  незвичайні,  є вибагливі і квітучі, їстівні і ядовиті.

Є і ровесники ГЕС. Найстарші дві фінікові пальми заввишки 5 метрів, віком 60-65 років, переїхали з будівлі ГЕС в новий корпус і зайняли поважне місце в зимовому саду, вони однолітки Каховської ГЕС і їх розмір вражає.

Сортові пальми Вашингтонія, Канарська і Цикас вражають своєю красою. Близько 40 монстер і панданусів різних за розміром і віком, безліч фікусів і драцен ряболистих і різнокольорових, різноманітні види юки і агави, дифенбахії та шефлери, філодендрони звичайні та сортові, алоказія і заміокулькаси – тільки частина дивовижних мешканців саду.

Доповнюють композиції невеличкі зелені і різнокольорові хлорофітуми і сансев’єрії, бегонії і аспарагуси, сциндапсуси і папороть, сингоніуми і фатсії, традескансії і циперуси.

Серед квітучих є дві шикарні бугенвілії, які цього року розпочали своє цвітіння ще в лютому і поки не планують його припиняти. Ділянка з калами притягує погляд, а яскраві орхідеї, пеларгонії і ароматні олеандри не залишать байдужими нікого.

Є тут і куточок з їстівними рослинами, наприклад гранат, інжир, декілька видів цитрусових, папая і екзотичні дерева цифомандри (томатне дерево), плоди якого невеличкі кисло-солодкі ягоди з полунично-абрикосовим смаком.

Виділяється серед інших незвичним дизайном зона пустелі і техаських пейзажів. Кактуси і сукуленти химерних форм влаштувались серед піщаних дюн, а агави і красули нагадують казкових персонажів.

“Догляд за вибагливими представниками зелених легень планети – це складний технологічний процес і щоденна праця. Вісім  працівників  зеленого будівництва гідроцеху доглядають за цією красою. Є ще багато ідей, будемо їх втілювати. Є бажання відтворити висячі сади Семіраміди”, – так ділиться планами з творчою групою телестудії “Український Південь” майстер гідротехнічного цеху Ірина Білецька.

Це завдяки її старанням, знанням, любові до рослинного світу і ентузіазму вдалося відтворити зелену зону відпочинку з унікальними рослинами.

А вже незабаром Зимовий сад набуде новорічно-різдвяних прикрас, створюючи незабутню атмосферу свята.

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН