Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині відзначили День зварювальника (Відео)

В останню п’ятницю травня відзначають День зварювальника. Це фахівці затребуваної професії, яка користується попитом і на Херсонщині, і за її межами.

Професйна підготовка, де успішно поєднується теорія і практика, відбуваєтсья в Новокаховському професійному елетротехнічному ліцеї.

“Наші випускники працюють на багатьох підприємствах Херсонщини, їх професійний рівень високий завдяки фаховій теоретичній і практичній підготовці. Ми вже 1 червня розпочали набір абітурієнтів на новий навчальний рік”, – прокоментувала журналістамУкраїнського півдняОлександра Карпенкова, директор Новокаховського професійного електротехнічного ліцею.

Варто лише поглянути навкруги, скільки навколо нас виробів, з’єднаних з металу, щоб зрозуміти, яке значення для суспільства має ця професія. Якщо вилучити їхню роботу, то сучасний світ розійшовся б по швах. Ці фахівці володіють магією: з’єднують два шматка металу докупи електродуговим чи газовим зварюванням. Професіонали-електрогазозварники затребувані у всіх галузях економіки. І перші свої кроки в професії вони роблять вже під час навчання у закладах профтехосвіти.

Учні Новокаховського професійного електротехнічного ліцею здобувають теоретичні знання з професії «електрогазозварювання» в аудиторіях, обладнаних тренажером зварника. А всі практичні навички отримують під наглядом майстра на електрогазозварювальному полігоні. «За сприяння облдержадміністрації було закуплено обладнання: два тренажери зварника, плазмоліз, напівавтомати з подачею проволоки.

Один з тренажерів встановлений у слюсарній майстерні, де ми будь-якої пори року можемо працювати на ньому. Це дає можливість нашим учням ефективно використовувати свій час і набувати виробничих навичок під час навчання у ліцеї», – розповів майстер виробничого навчання з професії «електрогазозварювання, коваль ручного кування» Анатолій Матяш. В учнів, що опановують професію коваля, два незмінні протягом сотень років головні інструменти – молот і ковадло. Ковалі ручного кування створюють малі архітектурні форми, частини екстер’єру і інтер’єру будинків і територій.

Вчать одному з небагатьох «живих» ремесел у Новокаховському професійному електротехнічному ліцеї. «Здобувачі освіти вчаться ковальській справі, по закінченні ліцею отримують кваліфікацію «коваль ручного кування ІІ розряду». Це майстер з механічної та термічної обробки металу, який володіє технологією кування, знає особливості металу і створює високохудожні ковані вироби», – сказав Анатолій Матяш. Ковані вироби учнів електротехнічного ліцею прикрашають будинки і парки Нової Каховки й інших сіл і міст. Важко уявити собі щось більш надійніше, аніж металеві ворота, решітки, сходи, огорожі.

Поєднання міцності і естетики повернуло популярність професії коваля. Фахівці затребувані у металургійній, суднобудівній галузях, на будівництві та сільському господарстві. Професіональні ковалі ручного кування можуть відкрити власну справу. Новокаховський професійний електротехнічний ліцей запрошує на навчання випускників 9-11 класів і відкриває перед ними усі можливості для здобуття популярної професії, яка оцінюється достойною заробітною платою.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН