Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дивовижні еколяльки виготовляють в авторській майстерні в Херсоні (відео)

Лялькарка, засновниця художньої авторської майстерні «Веселинка» Олена Бутенко познайомила команду «Українського півдня» зі своїми ляльками: «Цю дівчинку звати Соломія. Ідея її створення — це таке посилання до історії, до старинної ляльки, де вона була натуральна, у неї не яскраво вишиті очі — така лялька, яку наче дістали з бабусиного комоду».

Ляльки з комоду у народних костюмах, ляльки-квіти, сувеніри морської колекції на згадку про Херсон, стилізовані слов’янські — всі вони зберегли тепло рук, які їх створювали. Олена Бутенко захопилася авторською лялькою в 2003 році, коли разом з дизайнеркою Валентиною Сазоновою почала шити колекцію одягу для дітей і дорослих з льону. Тоді прийшла ідея разом з готовим виробом робити комплімент — дарувати ляльку у такому ж наряді.

Олена Бутенко — лялькарка, засновниця художньої майстерні авторської ляльки «Веселинка» у Херсоні. Майстерня існує майже 20 років. Серед шанувальників еко-ляльки і відомі громадські діячі, а також іноземці.

«Ми почали брати участь у виставках, конкурсах, ярмарках, святкування Дня міста, нас кілька разів запрошували на «Місто майстрів» у Львові. Звісно ж, сама я вже не могла впоратися. Почав рости колектив. Хтось із дівчат вмів просто шити на машинці, але тут більш ювелірна робота, тому лялькарську майстерність здобували вже в процесі роботи. Приходили люди, які взагалі не торкалися швейної майстерності, були настільки заінтриговані, їм було цікаво. Була творча жила та бажання майструвати», — розповіла Олена Бутенко.

Образ кожної ляльки диктує тканина, говорить майстриня. Але всі вони виготовлені з натуральних матеріалів. Перевагу віддають льону, бо все почалось з просування цієї екологічної тканини. А деякі ляльки-веселинки стали вже частиною родинних історій.

Олена Бутенко зазначила: «На одній із виставок ми познайомилися з однією приємною сімейною парою. Вони придбали у нас подарунок — ляльку для своєї доньки, яка виходила заміж. Через деякий час у них народилася дівчинка і бабуся зробила перший подарунок для своєї онуки — купила у нас медведика. В серпні дівчинці вже виповнився рік і бабуся вирішила зібрати для неї виноградно-яблуневу колекцію, яка складається з медведиків, зайченят, кошенят, мишенят. Це буде пам’ятний подарунок, оберіг, який принесе удачу, стане другом і власною історією дівчинки».

Лялька — не завжди дитяча забавка. Гра в ляльки може стати частиною арттерапії не лише для дітей, але й для дорослих, говорить психологиня, арттерапевтка Оксана Шумкова: «Кожна лялька створюється автором, який вкладує в неї свої емоції, радість. Людина, яка приводить свою дитину до майстерні, повинна віддати право вибору саме дитині, щоб вона обрала ляльку, яку вона хоче».

Лялька може стати другом дитині, чудовим подарунком рідним та друзям навіть із портретною схожістю, оберегом для родини і об’єднуючим атрибутом професійної команди.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН