Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відбудуться громадські слухання щодо забудови Кінбурнської коси

Унікальність Кінбурнської коси безсумнівна. Родзинкою Кінбурна є збережене природне середовище, велика кількість рідкісних рослин та тварин, неповторні ландшафти, лісові масиви, відкритий простір, безмежне небо з зірками як тарілки і порівняно чисте, з незабудованим узбережжям, Чорне море. На Кінбурнській косі, в межах Миколаївської області, знаходиться три населених пункти:села Покровка, Василівка і Покровське, якими до 2020р. керувала Покровська сільрада. Два села Василівка і Покровське знаходяться на берегу Дніпро-Бузького лиману. Село Покровка і частково Покровське біля Чорного моря.

За останні десятиріччя у багатьох наших громадян виникло бажання поселитись поближче до води, а особливо біля чистого Чорного моря. Цілком здорові потреби, але для цього треба правдами чи неправдами добути земельну діляночку. Для прикладу, на території села Покровка до 2008 року було виділено 345 земельних ділянок, в основному для індивідуального будівництва.

По новому генплану, затвердженому в 2008 році, площа села була збільшена до 584,51га. З 2008 року, фактично за 10 років, по цьому генплану виділено 590 земельних ділянок. Причому чисельність населення в селі за цей період зменшилась до 114 жителів. Земельні ділянки, в основному, виділялись не місцевим жителям, а чиновникам різного рангу, правоохоронцям, бізнесменам та іншим потрібним особам, які їх отримали з метою будівництва баз відпочинку чи перепродажі.

Вільних земельних ділянок залишилось небагато, тому з переходом в 2020 році Кінбурнських населених пунктів в Очаківську об’єднану громаду негайно замовлено нові генплани сіл. По цих генпланах село Покровка збільшено в 3.3 рази, до 1930 га, а село Василівка в 7.3 рази, з 141.3 га до 1033 га. В нові межі сіл ввійшла прибережна захисна смуга Чорного моря і Дніпро-Бузького лиману. Території за рахунок яких збільшуються села мають статус об’єктів природно-заповідного фонду України – РЛП «Кінбурнська коса» та частина НПП «Білобережжя Святослава», вони внесені в Смарагдову мережу Європи, частина їх є Водно-болотним угіддям міжнародного значення «Ягорлицька затока».

У випадку реалізації цих генпланів почнеться забудова берега Чорного моря, буде остаточно втрачено орхідне поле, єдиний локалітет бурачка Борзи, водно-болотні угіддя в т.ч. міжнародного значення, буде знищено мільйони рідкісних рослин та тварин занесених в Червону книгу України, Європейський та Світовий Червоні списки і т.д. Вся унікальність Кінбурнської коси під загрозою.

Проекти генеральних планів сіл Кінбурнської коси зараз проходять стадію громадських слухань і розміщені замовником -Очаківською міською радою на своєму сайті в розділі «Обговорення проектів» https://drive.google.com/…/1qwwhd6uJzgJszr6sPcGIdIw2OBf…

30.08.2021 відбудуться фінальні громадські слухання. Просимо всіх зацікавлених осіб направити свої письмові зауваження на адресу замовника.

Зеновій Петрович

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН