Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні змінюють підходи до харчування дітей

12 серпня на робочій зустрічі обговорювали готовність закладів освіти міста до початку нового навчального року, стан харчоблоків та організацію харчування дітей.

Нарада відбулася за участі в.о заступника міського голови Сергія Циганка, начальниці Херсонського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марини Малахової, начальниці управління освіти міської ради Наталі Журженко та керівників фірм-постачальників продуктів харчування в заклади освіти міста.

Як зазначила Марина Малахова: «На сьогодні у місті працює 15 фірм-постачальників харчових продуктів до закладів освіти, з них 13 мають усі необхідні дозвільні документи, що повністю відповідають вимогам законодавства про харчові продукти та санітарні вимоги, але, на жаль, найпотужніші постачальники продуктів харчування ТОВ «Дом Юг Сервіс» (обслуговує 41 заклад дошкільної освіти) та ТОВ «Базис Торг Сервіс» (обслуговує 47 шкіл) не пройшли державного аудиту, попри те, що ТОВ «Дом Юг Сервіс» уже двічі проходить його з порушеннями».

Зустріч проходила в напруженій атмосфері, було багато питань до постачальників, зокрема Сергій Циганок зауважив: «Я гратися з вами не збираюся, якщо до 15 серпня заяви на проведення аудиту від ваших фірм не надійде, або аудит не буде розпочато – працювати не зможете».

В.о заступника міського голови зазначив, що до кінця поточного року місто працюватиме на існуючих тендерних умовах, але, починаючи з січня наступного року, підхід буде змінено. Монополії на постачання продуктів харчування в заклади освіти міста не буде. Крім цього, планують проводити 6-7 тендерних процедур:

«Якщо після проведення тендеру в постачальника будуть відсутні погоджувальні документи від Держпродспоживслужби чи інших контролюючих органів – до постачання продуктів у заклади освіти міста такого підприємця не допустять. Ці правила діятимуть, починаючи з наступного року, і саме такою є позиція міського голови».

Також для того, щоб забезпечити постійний моніторинг стану харчування,в управлінні освіти наразі створено посаду, спеціаліст якої матиме змогу самостійно, без попередження перевіряти стан харчоблоків та виїздити на підприємства фірм-постачальників.

У ході зустрічі Марина Малахова звернула увагу керівників підприємств та закладів освіти на головні вимоги до організації харчування, зокрема вимог до автотранспорту, яким поставляють продукти до закладів освіти, бо саме з транспорту починають псуватися продукти:

«Ми нікому не вороги – ми ваші партнери. Тож, зі свого боку ми маємо на високому рівні організувати державний контроль стосовно безпечності харчових продуктів,  але якщо з вирішенням будь-яких питань виникнуть проблеми, то Держпродспоживслужба залучилася потужною підтримкою батьківських комітетів».

Резюмувала зустріч начальник управління освіти Наталя Журженко, зазначивши: «Кожен заклад освіти має працювати так, ніби сьогодні його перевірятимуть».

Херсонська міськрада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН