Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новокаховчанка отримала бронзову медаль на всесвітній Олімпіаді геніїв

Почистити Дніпро мріє новокаховчанка Вікторія Панченко. Вона не професорка і не доктор наук. Вікторія — звичайна десятикласниця, втім уже в такому юному віці дівчину можна назвати справжнім експертом з екології. Вона з легкістю оперує термінами і пояснює на пальцях, як працює ідея очищення водойм. Сучасні методи фіторемедіації річок — саме таку назву має її наукова робота.

«У цій роботі я запропонувала новий прототип очисної моделі, який працює на властивостях вищих водних рослин видаляти з води забруднюючі речовини», — зазначила Вікторія.

Якщо казати просто, вода має очиститися природно за допомогою рослин. У нас це рогоз чи очерет. Для цього потрібно створити спеціальну конструкцію — наплавне біоплато понтонного типу — і розмістити її у водоймі. А далі матінка-природа зробить свою справу. Нещодавно у США проходила всесвітня Олімпіада геніїв, куди заявилися школярі з 84 країн світу.

Вікторія — одна з кількох тисяч учасників Олімпіади. У червні дівчина дізналася, що отримала бронзову медаль і грант на навчання у престижному американському виші. Але отримувати професію Вікторія планує в Україні — в Національному університеті біоресурсів і природокористування.

Втім, це буде через рік — дівчині ще потрібно закінчити 11 клас. У рідній школі не приховують, своїми учнями пишаються: перші місця на олімпіадах, відомі спортсмени, музиканти, танцюристи, співаки і навіть агенти змін. Словом, талановитих вихованців тут вистачає і одна з них — саме Вікторія.

Директор Новокаховської ЗОШ №1 Олена Зуйко розповіла: «Вона достойно представила і себе, і своїх вчителів, і свою родину, місто і взагалі Україну. Слід згадати вчительку біології — Карленко Оксану Анатоліївну. Я вважаю, що завдяки такій співпраці школи, родини і учня можна досягти значних результатів».

Консультував дівчину начальник управління головного Каховського магістрального каналу Юрій Іващенко. Саме він схвалив її ідею і давав корисні поради. Технічною стороною проєкту опікувався тато Андрій, а повірити у себе допомогла сестра Вероніка.

Вікторія прокоментувала: «Надихнула мене моя сестра, коли вона почала отримувати певні перемоги на всеукраїнських етапах. Це звичайно надихає мене як молодшу сестру. Я дивлюся на неї і мені хочеться за нею йти».

Весь час поруч була мама Олена — біолог за освітою. Вона допомагала з практичною частиною, підтримувала і направляла молодшу доньку.

Пані Олена пишається своїми кровинками: «Трошки поштовху, трошки допомоги, якась порада, підтримка, а далі вони йдуть самі. З моменту її участі в четвертому етапі олімпіади її шкільне життя дуже сильно змінилося. Вікторія повірила в себе, почала краще навчатися з усіх предметів. Тому я дуже раджу не опускати руки ні вчителям, ні дітям, ні батькам».

Здається, юна Вікторія встигає всюди: йде на золоту медаль, займається музикою, танцює, в’яже. Каже, що часу на все вистачає. Попереду — доросле життя. Поки більшість її однолітків не замислюються, що буде далі, Вікторія не проти піти в науку. Як би там не склалося життя, бажаємо Вікторії успіхів!

Марина Азізова

За матеріалами відео “Джерело новокаховське”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН