Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Каховська ГЕС – без модернізації не існує прогресу

Традиційно влітку всі підприємства підводять підсумки за І півріччя роботи. Яких результатів вдалося досягнути одному з найважливіших стратегічних об’єктів Херсонщини – Каховській ГЕС – розповів у інтерв’ю директор філії Олег Пащенко.

– Олеже Григоровичу, з якими показниками станція увійшла у друге півріччя 2021 року?

Наша основна задача – це виробництво електроенергії і за результатами першого півріччя Каховська ГЕС виробила 711,4 млн.кВт·год електроенергії. Це у порівнянні з минулим роком у 2.5 рази більше і здебільшого пов’язано зі сприятливим водним режимом. Такі показники є середніми за багаторічним спостереженням, але слід зазначити, що Каховська ГЕС найменша за потужністю (334,8 МВт) у каскаді ГЕС і одна з найбільших за виробітком електроенергії. Ми використовуємо кожен куб.м води з користю.

– Напевно і фінансові показники порадували?

Так, звісно. Укргідроенерго, до складу якої входить Каховська ГЕС, за підсумками першого кварталу 2021 року посіла четверту сходинку у рейтингу найбільш прибуткових компаній державного сектору та посідає ключові місця у рейтингах найбільших платників податків України упродовж багатьох років поспіль.

Лише з початку поточного року до бюджетів усіх рівнів компанія сплатила рекордну суму – 3,7 млрд грн, при запланованому показнику в 2,5 млрд грн! Частка сплачених податків і відрахувань Каховської ГЕС від загальною суми по компанії, становить 8% або 30,2 млн. грн.

– Реконструкція на станції триває? Що з запланованого на цей рік вже вдалось реалізувати?

Реконструкція і заміна обладнання на Каховській ГЕС – це постійний процес з 1996 року, саме тоді розпочалась масштабна реконструкція ГЕС. Ми прагнемо бути сучасним і надійним підприємством енергетичної галузі, тому докладаємо максимум зусиль і розуміємо, що без модернізації не існує прогресу.

Цього року виконується важлива заміна силових трансформаторів на першому і другому гідроагрегатах. Перший трансформатор вже в роботі, а другий в процесі заміни і до кінця року він вже буде працювати. Обладнання коштовне і фінансується європейським інвестиційним банком та банком реконструкції і розвитку. Варто зазначити, що всі інші силові трансформатори замінені у попередні роки теж по проєкту реконструкції.

До кінця року будуть замінені вартісні насоси маслонапірної установки на гідроагрегаті №5 та насоси АТН для відведення дренажних вод.

На сьогоднішній день на завершальній стадії знаходиться модернізація комплексу технічних засобів Автоматизованої системи контролю безпеки гідротехнічних споруд (АСК ГТС) Каховської ГЕС та система фізичного захисту станції.

– Крім реконструкції є поточна експлуатація обладнання і споруд. Чи все надійно на Каховській ГЕС?

Для того щоб все було надійно і працювало безвідмовно, потрібно вчасно проводити ремонти, огляди і контролювати параметри обладнання, слідкувати за станом споруд. Згідно графіків, цим займаються відповідні цеха і підрозділи. На електростанціях можуть траплятися аварійні і нестандартні ситуації, але завдяки кваліфікованому персоналу нам вдається працювати на їх випередження.

Цього року ми замінили всі колеса мостового крану в машинній залі, які відпрацювали з моменту будівництва станції, поступово міняємо охолоджувачі на гідроагрегатах – цього року на ГА№3.

– Карантинні обмеження тривають в Україні. Які заходи впроваджені на вашому підприємстві?

Енергетика відноситься до критично важливих галузей економіки України і Каховська ГЕС не виключення. Нам важливо здоров’я кожного співробітника, тому під час спалаху пандемії ми організовуємо дистанційну роботу для тих, хто може виконувати свої обов’язки з дому, обмежили відвідування станції організованим групам для проведення екскурсій, проводимо температурний скринінг на вході, забезпечили всіх співробітників дезінфекційними і індивідуальними засобами захисту.

Станом на сьогодні близько 1/2 персоналу вже отримали щеплення, як за допомогою організованих виїзних медичних груп вакцинації так і самостійно звертаючись до місцевої лікарні.

В Укргідроенерго вже четвертий рік поспіль діє програма медичного страхування співробітників і багатьом вона стала у нагоді у період захворювань не тільки на COVID-19.

Як бачите зі своєї сторони наша компанія робить все можливе для попередження і недопущення інфікування на робочому місті.

Зараз було б добре, якби якомога більше наших співробітників зробили вакцинацію для своєї безпеки і оточуючих, але це відповідальність і вибір кожної людини.

Пресслужба Каховської ГЕС

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН