Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Делегація румунських журналістів приїхала на Херсонщину

В рамках візиту журналісти відвідали ХДУ, повідомляє Український південь з посиланням на допис ректора ХДУ Олександра Співаковського:

Поспілкувалися з румунськими журналістами, які перебувають на Херсонщині у престурі. Гостей цікавили, перш за все, питання, пов’язані з реінтеграцією тимчасово окупованого Криму та ролі освіти, університетів у цьому процесі.

Ця тема мені дуже близька, бо коли працював у Верховній Раді, то був одним з розробників законопроєкту, який передбачає квоти на вступ для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Закон діє з травня 2017 року. Ним введено квоту на 1000 місць в університетах спочатку у 4-х областях, а потім для всієї України.
За цей час до нашого університету зверталися у різних форматах 654 особи з окупованих територій, подали заяви 69 абітурієнтів з Криму та Донбасу. Зараз у нас навчаються 57 студентів з цих територій.

На жаль, з кожним роком Росія посилює тиск на абітурієнтів, студентів та їх родини, вводить нові обмеження під час перетину адміністративного кордону. Взимку фіксували випадок, коли дівчину не випустили з Криму складати іспити під час сесії.

У цьому році 6 осіб виявили бажання навчатися у нашому освітньому закладі, подали заяви, і ми почали їх опрацьовувати, надіслали запрошення. Дві дівчини вже вступили, на сьогодні вже є наказ про їх зарахування. Але 4-х хлопців просто не пропустили через адміністративний кордон. Навіть незважаючи на те, що інформація про їх персональні дані закрита.

Натомість ми продовжуємо працювати з потенційними кримськими абітурієнтами, бо вважаємо не припустимим обмежувати людей у їх праві обирати заклад для навчання. Залізна завіса, контроль – це те, що прагне встановлювати Російська Федерація, а ми навпаки, відкриті й запрошуємо абітурієнтів, створюємо для них відповідні умови.

Румунських журналістів цікавило наше ставлення до політичних заяв Путіна, оцінка подій, що відбуваються в Україні. Відповідав відверто.
Дякую проректорці з інноваційної, міжнародної, інвестиційної діяльності та науково-педагогічної роботи Наталії Кушнір, керівниці освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» Тетяні Казаковій за участь у заході.

Престур румунських журналістів був організований Радою зовнішньої політики «Українська призма» в рамках ініціативи щодо об’єктивного інформування світової спільноти про перебіг реформ в Україні, пов’язаних з європейською та євроатлантичною інтеграцією, а також про дії українського уряду та громадського суспільства у напрямку деокупації Донбасу і Криму.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН