Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Науковці з Польщі приїхали до херсонського вишу

Про це повідомляє ректор ХДУ Олександр Співаковський:

– Робочий тиждень розпочався із зустрічі з польськими колегами з університету економіки у Бигдощі.

Мені дуже приємно було бачити професора, директора Інституту спорту та фізичної культури Університету економіки (Бидгощ) Олександра Скалія, хірурга-онколога Онкологічного центру (Бидгощ), професора Інституту спорту і фізичної культури Університету економіки (Бидгощ) Вітольда Ковальського, професорку Університету економіки (Бидгощ) Тетяну Скалій. З паном Олександром ми були знайомі раніше, а пані Тетяна є випускницею нашого закладу освіти.

Спочатку говорили у вузькому колі про те спільне, що об’єднує дві держави, й зокрема, наші заклади освіти. Згадав період кінця 90-х років, коли на посаді проректора з міжнародних зв’язків, інформаційних технологій розпочинав співпрацю з університетами Польщі. Тоді у нас був один фундамент, багато спільного, схожий рівень розвитку. Але сьогодні Польща за всіма показниками випереджає нас на 20-30 років. І це для нас великий виклик. У той же час для наших студентів та викладачів, які навчаються за програмами подвійних дипломів, проходять стажування – це велика перспектива. А для України в цілому – це шанс. Молоді люди, отримавши нові знання, зрозумівши ментальність та уклад життя поляків, повертаються пропагувати європейські цінності тут, в Україні, розвивати нашу державу.

Потім відбулася масштабна зустріч наших гостей зі студентами двох факультетів – медичного і фізичного виховання та спорту з нагоди відкриття «Всеукраїнського марафону академічних днів боротьби з раком молочної залози в рамках реалізації проєкту «Самодіагностика раку молочної залози у молодих українських жінок» за програмою «RITA – зміни в регіоні».

Ще восени минулого року факультет фізичного виховання та спорту разом із польськими колегами та 5 українськими закладами вищої освіти долучилися до участі у програмі навчання молодих українок самодіагностиці раку молочної залози. Навчання у рамках проєкту в Херсоні пройшли більше 200 осіб.

Модератором заходу виступив декан факультету фізичного виховання та спорту Іван Глухов. Ми почули дуже змістовні й інколи шокуючи доповіді наших гостей, а також головної лікарки КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Алли Малицької, директорки Херсонського обласного онкологічного диспансеру Ірини Сокур, доцента кафедри теорії та методики фізичного виховання Юрія Грабовського, який є координатором проєкту від ХДУ.

Проєкт «Самодіагностика раку молочної залози у молодих українок» присвячений головному – здоров’ю людини. А це – архіважливий ресурс. Проблема захворювання раку молочної залози, від якої помирає багато жінок, гостро стоїть і в Україні, і в Польщі. І якщо виділити в університетах 2-3 години для навчання, аби змолоду кожна жінка, кожен чоловік знали як зробити самодіагностику, можна суттєво знизити статистику захворюваності і врятувати багато людських життів. Саме про це проєкт, який ми реалізуємо разом з польськими колегами.
Приємно було чути сьогодні такі важливі слова пана Олександра Скалія, який відмітив, що Херсонський державний університет не тільки навчає, а й починає змінювати оточуючий світ, впливати на середовище. Це оцінка нашої роботи, наш внесок у профілактику онкозахворюваності.

Підписав лист-звернення Міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету від 5 закладів вищої освіти – Житомирського державного університету, Харківської державної академії фізичної культури, комунальний заклад вищої освіти Хортицька національна навчальна реабілітаційна академія Запорізької обласної ради, Львівського державного університету фізичної культури ім.Івана Боберського і Херсонського державного університету – аби реалізація таких проєктів мала підтримку на державному рівні.

Дякую польським колегам за співпрацю, а херсонським – за популяризацію таких важливих речей як самодіагностика та профілактика захворюваності на рак. Упевнений, співпраця буде продовжена!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН