Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські науковці та громадськість взяли участь у всеукраїнському круглому столі щодо відродження Кам`янської та Олешківської Січі (відео)

У Херсоні та Запоріжжі проводили історичні паралелі між Конституцією Пилипа Орлика та Основним Законом незалежної України.

В обласній науковій універсальній бібліотеці імені Олеся Гончара відбулось засідання «круглого столу» за участі херсонських вчених, представників влади, громадських діячів, наукових співробітників Національного заповідника «Хортиця», завідувачки відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського» Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Наталії Дробязко.

Учасники із Запоріжжя та Батурина Чернігівської області (батьківщини автора першої демократичної Конституції) взяли участь в обговоренні в онлайн-режимі. Засідання присвячено 25-й річниці прийняття Конституції, і науковці аналізували правовий акт Пилипа Орликау сучасному контексті.

Конституція Пилипа Орлика складалась усього з 16 статей. В них урегульовувались права й обов’язки козаків і старшини, з одного боку, і гетьмана, з другого. Підписував документ кошовий отаман Кость Гордієнко, який головував на Кам’янській Січі і там же був похований. Стан збереження пам’ятки козацтва Кам’янської Січі і обговорили учасники «круглого столу». Ігор Йосипенко – депутат обласної ради, опікується розвитком цього історичного місця.

Стан другої з незатоплених козацьких Січей – Олешківської – плачевний. На територію пам’ятки національного значення постійно наступає промислова зона – її засаджують, заливають асфальтом або зводять якісь об’єкти. Влада Олешок і місцеві жителі ігнорують звернення обласної інспекції із захисту пам’яток історії та культури. На обох Січах проблеми схожі.

Козацькі Січі потрібно не лише зберігати від руйнування, їх потрібно робити привабливими для туристів: включати в екскурсійні маршрути, пропонувати нові атракції. Усі пропозиції і проблемні питання були занесені до резолюції, яка буде надіслана владі різних рівнів.

Детальніше у відео телестудії “Український південь”.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН