Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині поліцейські викрили організовану злочинну групу серійних автоугонщиків (відео)

Впродовж останніх трьох місяців на території обласного центру були скоєні ряд незаконних заволодінь легковими автомобілями, до скоєння яких, як згодом з’ясували поліцейські, були причетні одні й ті самі зловмисники. Усі автівки були з розряду недорогих іномарок. У трьох випадках жертвами угонів стали власники транспортних засобів різних модифікацій марки «DAEWOO».

Оперативники управління карного розшуку обласного главку поліції разом із колегами з Херсонського райуправління провели масштабну розшукову роботу та вирахували злочинну групу, причетну до вчинення злочинів. Днями організатор групи з одним із своїх подельників були затримані поліцейськими під час перегону для продажу новому господарю першої з автівок, якими зловмисники незаконно заволоділи. Наразі ватажку повідомлено про підозру в скоєнні кількох угонів за попередньою змовою групою осіб. Тривають слідчі заходи щодо притягнення до відповідальності інших фігурантів групи.

Перше повідомлення про незаконне заволодіння надійшло в поліцію у другій половині березня від мешканця мікрорайону «Корабел». Власник автомобіля «ChevroletAveo» повідомив, що залишив свій транспортний засіб на ніч на загальному подвір’ї багатоповерхівки, де мешкає, а вранці автомобіля вже не було. Поліцейські переглянули камери відеоспостереження системи «Безпечне місто», встановили хронологію переміщення транспортного засобу по вулицях та з’ясували, що автомобіль десь «загубився» в мікрорайоні «Таврійський». Оперативники Херсонського райуправління поліції проводили необхідні розшукові заходи задля розкриття злочину та повернення угнаноїавтівки законному власнику.

Приблизно через місяць в поліцію надійшло ще одне повідомлення про незаконне заволодіння. Цього разу без автівки залишився власник «DAEWOO Lanos». В ході розшукових заходів поліцейські виявили автомобіль покинутим поблизу одного з перехресть за три кілометри від місця вчинення злочину. Як з’ясувалося, зловмисник вимушений був залишити автівку з-за її технічної несправності. Оперативники передивилися камери відеоспостереження, встановлені на сусідніх будівлях і в результаті отримали необхідні відомості, за допомогою яких згодом вийшли на злочинну групу, яка спеціалізувалася на незаконних заволодіннях автомобілів.

Як розповів заступник начальника обласної поліції Микола Цап, камери зафіксували, як неподалік від місця залишення автомобіля невідомий чоловік сів у «таксі». Поліцейські встановили таксиста. Він описав зовнішні ознаки свого пасажира і де останній вийшов. Оперативники зібрали усю цю наявну інформацію для відпрацювання.

Через деякий час впродовж кількох днів були зафіксовані ще два випадки незаконних заволодінь автомобілями «DAEWOO». В ході оперативно-розшукових заходів працівники поліції встановили, що кожного разу в районі скоєння злочинів був помічений пасажир таксі. Над розкриттям угонів працювала окремо створена група з числа оперативників управління карного розшуку обласного главку та Херсонського районного управління поліції. Так були встановлені місця, які часто відвідує громадянин. Серед них територія однієї з промзон міста та кілька індивідуальних гаражів.

Комплексом вжитих оперативних заходів правоохоронці з’ясували, що в гаражах перший час після незаконного заволодіння зберігалися угнаніавтівки. Згодом зловмисники їх переганяли на територію складського приміщення, де на транспортних засобах кустарним способом змінювалися номери вузлів та агрегатів. А потім автівки за підробленими документами продавалися жителям інших областей півдня України. Організатора злочинної групи (пасажир таксі) разом із одним із своїх подельників поліцейські затримали якраз під час перегону для продажу переробленого «ChevroletAveo».

Наразі відомо, що незаконну діяльність організував 33-річний житель обласного центру. Він безпосередньо й скоював незаконні заволодіння. Для здійснення злочинів чоловік через Інтернет придбав спеціальне обладнання для відключення електронних засобів захисту автомобіля. А своє злочинне вміння він постійно удосконалював на власному автомобілі «DAEWOO» після переглядів відповідних відеороліків в мережі Інтернет.

До безпосередньої участі в незаконних заволодіннях організатор також долучив двох 24-річних херсонців, які здійснювали супровід угнаних авто, їх перегін та спостерігали за обстановкою в місцях скоєння злочинів. Один із них ще й підшуковував потенційних покупців. Участь в групі також брали ще троє херсонців, віком від 31 до 40 років.

В ході обшуків у зловмисників були вилучені речі та предмети, які підтверджують їх причетність до протиправної діяльності. Наразі організатору групи повідомлено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.289 Кримінального кодексу України «Незаконне заволодіння транспортним засобом». Санкція статті передбачає покарання в виді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. Вирішується питання про вручення підозри іншим учасникам злочинної групи та обрання їм запобіжних заходів. Слідчі клопотатимуть про поміщення зловмисників на час досудового розслідування під варту. Слідчі дії тривають.

Детальніше у відео телестудії “Український південь”.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН