Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Учителів-випускників ХДУ чекають в громадах Херсонщини (відео)

Обласну програму «Розвиток людського капіталу Херсонської області» було розроблено з метою підтримки та створення необхідних умов для розвитку, накопичення людського капіталу області та забезпечення потреб регіонального ринку праці у фахівцях з гостродефіцитних спеціальностей. Програму було затверджено 10 квітня 2017 року, цей проєктє пілотним для України. Він розрахований на вступ у заклади вищої освіти Херсона на умовах співфінансування:

Тетяна Юшко, начальниця управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації зазначила: «До створення об’єднаних територіальних громад це було співфінансування трьох бюджетів: обласного, районного і місцевого. Вступ на навчання за програмою відбувається на гостродефіцитні спеціальності: педагогічні (ХДУ), агрономічні та економічні (ХДАЕУ), а також спорт, культура і медицина. У Херсонській області немає спеціалізованого медичного університету, тому за умовами програми можна вступати у виші інших міст (наприклад, Запоріжжя). Сьогодні за програмою навчається 69 здобувачів освіти. Це випускники шкіл області. У зв’язку з адміністративно-територіальною реформою, ми працюємо з ОТГ, вивчаємо їх потреби. Ми плануємо внести зміни в програму, аби розширити спектр спеціальностей, оскільки сьогодні у громадах не вистачає архітекторів, землеупорядників, державних реєстраторів. Ми співпрацюємо як з об’єднаними територіальними громадами, так і з вищими навчальними закладами. Якщо громади дадуть згоду на співфінансування, то спектр спеціальностей буде розширений».

Також Тетяна Миколаївна підкреслила, що для Херсонщини ця програма є дуже важливою, оскільки наявна велика потреба в кадрах, зокрема в педагогічній сфері. Це вчителі математики, фізики, а також вчителі початкових класів. Проєкт гарантує працевлаштування та є великою підтримкою від керівництва області.

Враженнями від навчання за програмою діляться студенти 4 курсу Херсонського державного університету:

У Херсонській області спостерігається велика проблема з педагогічними кадрами. Тому актуальними є саме вчительські спеціальності, одну з яких обрала собі Звонарьова Вікторія:
«Я вважаю, що ця програма дуже важлива для молоді. Наприклад, я вже вдруге навчаюся у вищому навчальному закладі. Перший раз я вступила на бюджет, але за законами України ти не маєш можливості вдруге навчатися на бюджетній формі. Тому така програма є гарною можливістю безкоштовно навчатися у ВНЗ для студентів, які спочатку обрали не той напрямок».

Голова Асканійської територіальної громади Вадим Поліщук наголосив, що громада чекає на нового вчителя:
«Ми повинні підтримувати наших дітей, адже за ними – наше майбутнє. Нам варто стимулювати їх та давати можливість навчатися. Ми готові прийняти на роботу молодих спеціалістів після навчання. Зараз у Херсонському державному університеті навчається випускниця однієї з наших шкіл Вікторія Звонарьова. Ми розраховуємо на те, що вже на 5 курсі вона працюватиме вчителем англійської мови і здобуватиме практичний досвід».

Позитивним досвідом роботи за «Програмою розвитку людського капіталу» поділився голова Новомиколаївськоїтериторіальної громади Петро Гулий: «За цією програмою зараз у нас навчається дві людини. Ми й надалі братимемо участь у ній. Цього року ми визначимося зі спеціальностями, які є гостродефіцитними саме для нашої громади. Зокрема це галузі медицини, освіти та місцевого самоврядування».

Так, у Херсонському державному університеті зараз навчається жителька села Михайлівка Скадовського району Анастасія Макарова:
«Я навчаюся на факультеті української й іноземної філології та журналістики. Завдяки програмі я маю конкретні плани на майбутнє, адже я маю відпрацювати три роки. Це надає мені відчуття стабільності. З фінансового боку ця програма допомагає абітурієнтам, у яких немає можливості заплатити за навчання».

Завдяки «Програмі розвитку людського капіталу» сьогодні кожна громада самостійно формує власний людський капітал і бере відповідальність за розвиток своє території.

Детальніше у відео телестудії “Український південь”.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН