Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області функціонують 2 патронатні сім’ї

Процеси децентралізації та деінституалізації, які відбуваються у державі, і в Запорізькій області зокрема, вкрай потребують розвитку нових соціальних послуг, які забезпечують право дитини, сім’я якої потрапила в складні життєві обставини, на виховання в родинному середовищі. Патронат над дитиною є тією послугою, що одночасно відповідає потребам громади і найкращим інтересам дитини. Дитина залишається у громаді, де живуть її батьки або родичі, і уникає негативного досвіду виховання в інституційному закладі.

У Запорізькій області вже функціонують 2 патронатні сім’ї: в Плодородненській громаді Михайлівського району та Комиш-Зорянській громаді Більмацького району.

На сьогодні тренери та психологи Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розпочали новий курс підготовки кандидатів у патронатні вихователі та їх помічників.

Навчання проходить за Програмою, затвердженою Міністерством соціальної політики України. Тривалість курсу становить 120 годин, із них: 91 година – робота в аудиторії, 29 годин – самостійна робота.

Цього разу навчання проходять 4 потенційні сім’ї із міста Бердянська, Пологівського району, Веселівської та Павлівської об’єднаних територіальних громад.

Під час проходження навчального курсу учасники дізнаються про:

  • місце і роль послуги з патронату над дитиною в системі підтримки сімей з дітьми та захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах;

  • основні нормативно-правові акти України щодо забезпечення прав дітей, підтримки сімей з дітьми;

  • обсяг повноважень, прав та обов’язків патронатних вихователів;

  • особливості соціально-психологічного стану дітей, які можуть бути влаштовані до сім’ї патронатного вихователя;

  • важливість підтримки і збереження безпечних умов та безпечних стосунків дитини з її сім’єю, родичами, формувати нові стосунки при влаштуванні дитини;

  • оцінку потреби дитини, вибір форм, методів її догляду та виховання;

  • значення міждисциплінарної команди та роль патронатного вихователя у системі прийняття рішень у найкращих інтересах дитини;

  • алгоритм міждисциплінарної взаємодії у застосуванні технологій ведення випадку й оцінки потреб дитини та її сім’ї.

Запорізька ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН