Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Єдина в області астрономічна обсерваторія функціонує у херсонському виші

Херсонський державний університет один з небагатьох закладів вищої освіти в Україні, який має власну астрономічну обсерваторію. Вона була заснована ще у передвоєнні роки на базі Херсонського державного педагогічного інституту ім.Н.К.Крупської.

Відкриття лабораторії пов’язано зі спробою покращити рівень науково-дослідної діяльності педагогічного інституту в цілому. Обсерваторія активно функціонує і сьогодні, тут практикуються студенти та проводяться екскурсії для херсонців. Астрономічна лабораторія славиться не лише тим, що вона є єдиною на Херсонщині, а й своїми працівниками.

Вона пов’язана з іменами таких видатних науковців як Дмитро Марковський, засновник обсерваторії; Олена Казимирчак-Полонська, перша жінка астроном в Україні, відома науковиця у галузі небесної механіки, дослідниця руху комет, докторка фізико-математичних наук; Борис Шаганян, людина, яка повністю відновила роботу лабораторії після війни.

Обладнання обсерваторії дозволяє студентам факультету комп’ютерних наук, фізики та математики виконувати лабораторні роботи та різні астрономічні спостереження.

Одним із знакових приладів є подвійний рефрактор з об’єктивом діаметром 136 мм і фокусною відстанню 2,25 метра. Наразі обсерваторією опікується професор кафедри фізики та методики її навчання Сергій Кузьменков.

Варто зазначити, що Сергій Георгійович є першим в Україні і єдиним на Херсонщині професором з теорії та методики навчання астрономії. «В університеті працюю з 1986 року. За освітою я астроном.

До роботи в обсерваторії мене залучив доцент кафедри фізики Борис Шаганян для виконання лабораторних робіт та проведення спостережень. І з того часу я її не залишав», – розповів науковець.

Астрономічна обсерваторія ХДУ активно функціонує і сьогодні. Тут проводять лекційні, практичні заняття та науково-популярні екскурсії для студентів університету та учнів навчальних закладів міста й області.

За словами професора Сергія Кузьменкова, екскурсії відбуваються 3-4 рази на місяць. Під час яких науковець розповідає про історію винайдення телескопів. Також Сергій Георгійович з радістю відповідає на питання, що цікавлять юних любителів астрономії.

Також екскурсанти переходять до роботи з самим рефрактором та мають змогу поспостерігати за небесними тілами на власні очі.

Пресцетр ХДУ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН