Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жінки Херсонщини підтримують благодійні проєкти

Про великі перемоги однієї маленької Спілки. Чи, може, навпаки? Цього року СЖХ виповнюється 5 років – чудовий привід поставити перед собою чергові високі планки та обернутися назад – чи не звернули з того шляху, який колись намітили?

Ідея об’єднання жінок Херсонщини виникла в 2015 році, засновницями Спілки тоді стали 5 активісток – різних за віком, статусом і професіями, але з однаково палаючими очима. Перед собою ми поставили мету – об’єднувати зусилля жінок, підтримувати ініціативи на підвищення ролі та статусу жінки. За 5 років уже близько 1000 херсонок асоціюють себе з СЖХ, хоча ми залишаємось відкритими до участі чоловіків, і дуже тішимось, що вони підтримують нашу діяльність.

Але все ж про жінок. Голова Спілки жінок Херсонщини Ірина Ніколаєва поділилася з нами, як у фокусі роботи організації з’явилися тисячі херсонок, які готові змінювати своє сьогодення.

Пані Ірино, найперше, що впадає в око, коли знайомишся зі Спілкою жінок Херсонщини, що ви щодня ставите перед собою амбітні цілі, і потім, як за змахом чарівної палички, їх досягаєте.

У чому ж таки секрет цієї «легкості на підйом»?

Ірина Ніколаєва: Жінки Херсонської області дуже різні, але їх всіх об’єднує одне – бажання реалізуватися (хто в професії, хто в родині), прагнення жити у мирі та посильно допомагати тим, хто цього потребує. Усі вони, коли знайомляться зі Спілкою жінок Херсонщини, знаходять себе в тому, що їм найближче. Вони стають частинкою потужної сили однодумців. Думаю, саме тому зараз в області понад 1000 жінок асоціюють себе зі Спілкою. Понад 300 жінок щороку стають волонтерками на заходах СЖХ, понад 200 стали дарувальницями проєкту «Я святий Миколай» втілюючи мрію дитини, позбавленої батьківського тепла… Завдяки їхньому баченню та, безумовно, відвертості ми дізнаємося «з середини» про наболіле мам, які потрапляють в складні життєві обставини, про непросту ситуацію жінок із сільської місцевості або ж і взагалі – про пріоритети сучасної жінки, яка хоче самореалізовуватися, відстоювати себе та змінювати громадські устої. Думаю, в цьому і є наш секрет – ми зосереджуємося на зрозумілих нам проблемам, і разом їх вирішуємо.

Йдеться про феміністичні настрої?

пані Ірина: Йдеться про самореалізацію та захист прав жінок. Ви задумувалися над тим, що хоча жінки працездатного віку і в меншості на Херсонщині, та реально – працюючих жінок у нас на понад 20% більше, ніж чоловіків. Але ж заробітна плата цих жінок щороку знижується на 6%. І це тільки офіційні цифри.

Спілка жінок Херсонщини відкрита і для чоловіків. Ми співпрацюємо з чоловіками, знаходимо в них надійних партнерів проєктів, волонтерів та друзів. Тому ми не проти чоловіків, ми за рівні права та мир в суспільстві.

До речі, про мир. Медіапростір Херсонщини минулого року просто сколихнуло присвоєння Вам звання Посла миру IWPG та Регіонального посла WED ООН. Як давно Ви в темі миротворення?

пані Ірина: У 2016-у ми втілили унікальну для Півдня України програму миротворення. Її учасницями стали близько 100 внутрішньо переміщених жінок, які проживають у Херсоні, Генічеську, Скадовську. Також ще 2017-го ми голосно заявили про свою нетерпимість до насильства, взявши участь у громадській коаліції. Тоді понад 50 активних спілчанок стали учасницями 16 днів Активізму проти ґендерно обумовленого насильства. У результаті – необхідність відкриття Кризового центру для жінок була почута місцевою владою. Пишаємось, що були причетні!

Зараз ви активно підтримуєте Центр матері і дитини…

пані Ірина: І робимо це з великим задоволенням! Скільки не було б позицій потреб у підопічних закладу, кожного разу нам вдається їх закрити. Бо херсонська громада небайдужа і завжди готова допомогти. Минулого року понад 80 жінок з дітьми, які зазнали сімейного насильства та перебували в Центрі матері і дитини, отримали від наших волонтерок юридичну консультацію. А ще – психолого-мотивуючу підтримку та повірили в себе і розкрили свою привабливість. Це дуже важливо для них.

Значний блок вашої роботи – це робота із жінками сільської місцевості. Розкажіть будь ласка про нього детальніше.

пані Ірина: Почну з результату, яким ми пишаємося. 573 жінки та дівчини із сільської місцевості стали учасницями соціальної медичної програми «Херсонщина обирає здоров’я» протягом 2018-2019. Це була по-справді революційна програма, яка вперше наголосила на важливості належного медичного обслуговування на селі, яке здатне врятувати чиюсь доньку, маму, бабусю. Також близько 70 жінок із трьох районів Херсонщини в 2019-у стали учасницями тренінгових навчань «Конференції активних громадян», де професійні спікери відкрили для них можливості залучення коштів у ті сфери діяльності, в яких вони працюють та професійно зростають. Це та робота, яка зміцнює потенціал цих жінок і дає їм можливості для розвитку.

Від прагматики – до творчого злету. Як в цьому шаленому темпі Спілці вдається підтримувати ще й мистецькі проєкти?

пані Ірина: Завжди цікаво підтримувати розвиток творчих жінок. Особливо, коли творчість сягає глибоких суспільних сенсів. Ще 2016 року за підтримки СЖХ у найбільшому ТРЦ «Фабрика» пройшла фотовиставка Наталії Тіманової «Казкові кольори дитинства», у 2018 – фотовиставка «Херсон територія вільна від насильства. Я – ЗА створення Кризового центру». І ось буквально минулого місяця – доброчинна виставка Світлани Юр’євої «Художниця, яка малює сни» (2020). Вони всі мають різні творчі погляди, але є те, що їх єднає – глибока мета.

Тому зараз можу впевнено сказати, що мислимо та діємо стратегічно. І визначені нещодавно оновленим Стратегічним планом СЖХ три головних напрямки нашої роботи – самореалізація жінок, захист прав дітей та реалізація потенціалу дітей та молоді – завжди будуть у епіцентрі нашої уваги.

Дякую за відвертість. Успіху Спілці та дієвості!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН