Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Найбільше в Україні у 2019 році зріс експорт зернових

Нещодавно НБУ опублікував звіт про платіжний баланс України за 2019 рік, закінчений з профіцитом в 6 млрд дол.

Детальній аналіз на своїй сторінці опублікував Юлій Соловей.

Декілька цифр буде дуже цікавими, хоча, як і протягом останніх 3-ох років тенденція платіжного балансу позитивна.
Експорт українських товарів склав 46 млрд дол.

Імпорт – 60 млрд дол.

Найбільше зріс експорт зернових +30% на фоні падіння експорту металургії та хімії, при цьому, за рахунок зниження курсу суттєво виріс імпорт продовольчих та промислових товарів +20%.

Маємо профіцит торгівлі послугами в 1,8 млрд, що є дуже позитивним (експорт 17,3 млрд проти імпорту в 15,4 млрд). В першу чергу за рахунок росту експорту комп’ютерних послуг +30% (з тенденцією на ще більший ріст) та +15% росту внутрішнього туризму (з тенденцією також на хороший ріст).

Заробітчани залишаються найбільшим інвестором в українську економіку. На відміну від прямих іноземних інвестицій в розмірі 2,5 млрд вони «інвестували» в українську економіку минулого року близько 12 млрд згідно даних НБУ (згідно даних Світового Банку 15 млрд).

Висновок:
1. Позитивне сальдо платіжного балансу сформоване в першу чергу за рахунок українських заробітчан та за рахунок активних запозичень держави з залученням нерезидентів (плюс кошти перераховані Газпромом в розмірі 2,9 млрд дол).

2. Торговий дефіцит був в 2019 році основною проблемою української економіки та був зумовлений в тому числі різким укріпленням гривні та скороченням українського експорту. Загалом оцінюючи позитивно роботу НБУ в 2019 році, вважаю, що занадто сильне укріплення гривні зашкодило українському експорту, та повернення курсу до 26 грн/дол може суттєво виправити ситуацію.

3. Вже котрий рік підряд екпорт компютерних послуг, український туризм, та інші послуги демонструють стабільний ріст. Вважаю, що саме сфера послуг в тому числі транспортних та логістичних з тотальною лібералізацією митних процедур та розширенням квот на перевезення всередині ЄС може стати основним каталізатором зростання української економіки.

4. Як виявляється українські заробітчани – це не завжди погано. Саме вони є і будуть основним інвестором в українську економіку. Проте основна доля цих коштів сьогодні припадає на споживання, основу якого складає імпорт. Відкриття додаткових фінансових можливостей для інвестицій (окрім придбання житла) у вигляді банківської системи чи фондового ринку сприятиме прямому залученню цих коштів в українську економіку.

5. В 2020, як і в подальших роках, якщо не трапиться форс-мажорних дій (відновлення повномасштабних військових дій на Сході чи світова фінансова криза, тощо) Україну очікує стійкий економічний ріст з показниками вищими за середньоєвропейські. Так, що друзі час інвестувати в Україну!

P.S. Не зайвим буде сказати, що основи для макроекономічної стабільності та розвитку України були закладені в 2015-2019 роках. Приємно, що сьогодні вони продовжуються!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН