Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині розвиватимуть рибне господарство

Дніпровський осетровий завод займається зарибленням пониззя Дніпра та Дніпро-Бузького лиману цінними видами осетрових та частикових риб. Цього сезону у води нижнього Дніпра випустили 1 мільйон 617 тисяч молоді червонокнижних видів риб (осетер, стерлядь, білуга, севрюга), що на третину більше від плану. Державне підприємство є найбільшим в Європі і єдиним, яке займається зарибленням Дніпро-Бузького лиману. При плані у 1 мільйон особин завод щорічно вирощує і випускає на 100-200 тисяч більше частикових риб: товстолобика, коропа та білого амура. Збільшується маточне поголів’я, змінюється методика вирощування, але рибоводам доводиться працювати на обладнанні радянських часів.

«Нам потрібна підтримка від влади області в заміні обладнання 1984 року випуску, частковій модернізації нашого підприємства. Оновлення відбувається у методиках вирощування, інкубаційних процесах, але устаткування вже застаріло. Хоча наші фахівці дуже дбайливо ставляться, ремонтують його», – сказав директор Дніпровського осетрового заводу Віталій Плугатарьов.

Це питання обговорювалось під час візиту голови Херсонської облдержадміністрації на завод, який займається випуском осетрових у селищі Дніпровському Білозерського району. Завод має друге відділення – Рибальчанську дільницю, яка вирощує частикові види.

«Було прийнято рішення створити робочу групу з питань розвитку рибного господарства. Зараз ми вивчаємо всі підприємства області, які працюють в цій сфері, щоб напрацювати програму. І Дніпровський осетровий завод може стати одним з базових підприємств для реалізації цієї програми, в першу чергу, із зариблення осетровими. Підприємство потребує модернізації і збільшення потужностей», – прокоментував Юрій Гусєв.

Осетровий завод робить ставку на випуск у пониззя Дніпра аборигенного виду – стерляді. Ця риба залишається у прісній воді й не мігрує до Чорного моря. Її розведення розпочиналось 2008 року з 68 рибин, нині маточне поголів’я становить 5 тисяч і щороку поповнюється.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН