Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дітей кримських татар навчатимуть рідною мовою на Херсонщині

З початку нового навчального року у загальноосвітній школі № 1 селища Новоолексіївка Генічеського району Херсонщині відкрили одразу три перших класи на більше ніж сімдесят учнів. І за традицією, яка склалася ще три роки тому, в одному з цих класів усі предмети викладатимуть мовою татар-кримчаків. Директор Новоолексіївської ЗОШ-1 Ленур Люманов розповів, що вже десять родин зголосилися віддати до нового класу свою малечу. Але учнів там може бути й більше, оскільки заявки продовжують надходити. «Готові приймати туди і хлопчиків та дівчаток з сусідніх сіл, якщо їхні батьки цього побажають», — додає Ленур Ісмаїлович.

У Новоолексіївці мешкає найбільша на Херсонщині етнічна громада кримських татар, яку поповнили ще й вимушені переселенці з окупованого Росією півострова. Але вони є і в інших населених пунктах Генічеського району. Відтак, запит на навчання дітей рідною мовою для таких громад існуватиме і в наступні роки – педагогічним колективам та владі треба до цього готуватися.

З облаштуванням першого на Херсонщині кримсько-татарського класу активно допомагали і меджліс, і інші меценати та спонсори. Але найбільшою проблемою залишаються підручники для першачків мовою кримських татар. Це значно більший дефіцит, ніж мультимедійні дошки, комп’ютери чи навчальні меблі. Втім, партію такої літератури за допомогою Міносвіти України у Києві зараз вдалося замовити.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН